Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Jāņa Nedēļas izstāde Rīgā

Atklāšana ar savdabīgu performanci

Laikraksts Latvietis Nr. 269, 2013. g. 7. aug.
Ojārs Greste -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Jānis Nedēļa un Galerijas Bastejs vadītāja Baiba Morkane. FOTO Ojārs Greste.

Jāņa Nedēļa izstāde. FOTO Ojārs Greste.

Jāņa Nedēļa izstāde. FOTO Ojārs Greste.

Jāņa Nedēļa izstāde. FOTO Ojārs Greste.

Jāņa Nedēļa izstāde. FOTO Ojārs Greste.

Jāņa Nedēļa izstāde. FOTO Ojārs Greste.

Jāņa Nedēļas Performance. FOTO Ojārs Greste.

Jāņa Nedēļas Performance. FOTO Ojārs Greste.

Jāņa Nedēļas Performance. FOTO Ojārs Greste.

Jāņa Nedēļas Performance. FOTO Ojārs Greste.

Jāņa Nedēļas Performance. FOTO Ojārs Greste.

No šī gada 3. jūlija līdz 3. augustam Rīgā, Galerijā Bastejs bija skatāma Pertas mākslinieka Jāņa Nedēļas izstāde ar nosaukumu Efemera (Ephemera). Šī bija Nedēļas trešā izstāde šajā galerija kopš 2003. gada. Jāni Nedēļu var raksturot kā konceptuālu mākslinieku, kas rada mākslu dažādos veidojumos ar tekstu.

Izstādes atklāšanā Jānis Nedēļa tikai teica, ka viņa darbs ir saistīts ar kodiem. Lai izprastu šos kodus, Nedēļa ieteica skatītājiem lasīt Deivida Bromfīlda (David Bromfield) grāmatu Codes: The art of Janis Nedēļa 1982-2007. Un lai dotu ieskatu savā mākslā, Nedēļa uzstājās ar savdabīgu performanci. Uz ielas, Basteja galerijas priekšā, mākslinieks noklāja melnu plastmasas plēvi. Izģērbies tikai apakšbiksēs un baltā T-kreklā, viņš notupās pie spaiņa, kurā iemaisīja medu un kečupu. Kad māksliniekam garša likās pieņemama, viņš piecēlās kājās, svinīgi uzlēja šķidrumu sev uz galvas un uzlika spaini galvā. Skatītāji varēja tad redzēt spainim uzzīmēto, smaidīgi draiskulīgo seju, kuru mākslinieks parādīja ieņemot dažādas pozas, kā modelis, kas parāda jaunāko fasonu. Dotajā brīdī galerijas vadītāja Baiba Morkāne uzlēja Jānim Nedēļam uz galvas spaini ūdens, lai nomazgātu saldo, krāsainu šķidrumu. Mākslinieks tad pilnīgi izģērbās un ar dvieli noslaucījās. Ar to performance izbeidzās.

Nedēļas darbos teksts parādās dažādās formās. Visvieglāk tas saredzams dažās gleznās, kurās redzami atsevišķi burti vai burtu daļējas formas. Citā gleznā teksts ir blīvi rokrakstā rakstīts vertikālā virzienā uz krāsainām plāksnēm un ir gandrīz nesalasāms. Ir arī darbi, kuros grāmatas lapa parādās caurspīdīgā plastmasas formā ar izsvītrotu tekstu. Citā darbā ir tikai abstrahēta grāmatas ideja bez redzama teksta. Grūtāk izprotama teksta ideja ir tā, kas redzama ķīmijas laboratorijas kolbās, kuras saliktas rindā un piepildītas ar dažādiem krāsainiem materiāliem. Bet ieskatoties tuvāk, var iedomāties, ka tās ir krāsainu zīmuļu šķembas un tā savienotas ar zīmju veidošanas līdzekli. Ir arī virtuves garšvielu stiklu pudelītes piepildītas ar dažādiem mākslinieka attēliem. Un tad vēl redzamas rindā plāksnītes dažādās krāsās.

Kā izprast šo mākslu, kas tik ļoti atšķiras no figurālās mākslas? Kas ir māksla un kas ir mākslas uzdevums? Izstādes atklāšanā intervijā ar žurnālisti Latvijas universitātes profesore Ausma Cimdiņa teica: „Mākslu parasti saista ar skaistumu un gudrību un pamācības par pasaules uzskatu, bet šeit ir kaut kas tieši tam pretēji“.*

Neizpratu Jāņa Nedēļas kodus, bet tomēr domāju, ka atradu daļēju atslēgu izstādes nosaukumā Efemera. Vārds apzīmē kaut ko īslaicīgu, un varbūt tas mudina mūs vienkārši uzskatīt dzīvi kā rotaļu un priecāties par šī momenta krāšņumu.

Ojārs Greste
Laikrakstam „Latvietis“

*http://www.youtube.com/watch?v=SvPBRETD6gk



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com