Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Jauka un vērtīga satikšanās

Muzeja „Latvieši pasaulē“ stends Vērmanes dārzā

Laikraksts Latvietis Nr. 268, 2013. g. 2. aug.
Marianna Auliciema -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LaPa-muzejs

Stends ar ciemiņu. FOTO Marianna Auliciema.

No kreisās: Marianna Auliciems, Anita Andersone. FOTO Andris Ķesteris.

Stends ar Brigitu un ciemiņu. FOTO Marianna Auliciema.

No kreisās: Ināra, Vera Volgemute-Rozīte, Eleanora Šturma, arhib.Elmārs E. Rozītis pie stenda. FOTO Maija Hinkle.

Latvijā Dziesmusvētku nedēļa ir pagājusi ar savu krāšņo daudzveidību, skaistām dziesmām, kopības sajūtu un vasaras svelmi. Muzejs Latvieši pasaulē (LaPa) arī piedalījās svētkos, piedāvājot dziesmu svētku apmeklētājiem tikšanos ar muzeja darbiniekiem un brīvprātīgiem palīgiem Vērmanes dārza amatnieku tirdziņā. Šeit muzejam kopā ar Pasaules Brīvo latviešu apvienības Izglītības nodaļu (PBLA IzN) visas sešas tirdziņa dienas bija savs stends par tēmu Dziesmu svētki, Dziesmu dienas un Kultūras dienas ārpus Latvijas. Stendu rotāja divi lieli plakāti ar LaPa krājumā atrodamām šo svētku afišām no svētkiem Austrālijā, Amerikā, Kanādā, Anglijā, Vācijā un Zviedrijā, sākot ar Dziesmu svētkiem Anglijā 1947. gadā līdz pat mūsdienām.

Mūsu galvenais uzdevums bija ievākt ziņas un iegūt kontaktus ar cilvēkiem, kuri gribētu pastāstīt par savu pieredzi par Dziesmu svētku, Dziesmu dienu un Kultūras dienu svinēšanu ārpus Latvijas – personīgos stāstus un piedzīvojumus, kas saistīti ar latviskās kultūras uzturēšanu trimdā. Atmiņas par Dziesmu svētkiem trimdā tiks apkopotas muzeja izdevumā Dziesma trimdā, kurš iznāks 2014. gadā.

Aicinājums apmeklēt mūsu stendu atskanēja Latvijas Radio, kā arī dažādos rakstu medijos gan internetā, gan presē Latvijā un ārpus tās. Bijām patīkami pārsteigti par ārzemju latviešu un arī vietējo atsaucību un lielo ieinteresētību. Kaut arī mūsu stends bija novietots nelielā ejā nostāk no centra un tādēļ bija grūtāk atrodams plašajā tirgus labirintā, jau pirmajā dienā pienāca daudz cilvēku, kuri gribēja pastāstīt savu pieredzi Dziesmu svētkos ārpus Latvijas vai uzzināt vairāk par muzeju un tā darbību. Ļoti priecājāmies par sarunām ar latviešiem no Austrālijas, Amerikas, Anglijas, Brazīlijas, Kanādas, Vācijas, Zviedrijas, kā arī no pašas Latvijas! Ja bija iespējams, īsākos pieredzes stāstus centāmies pierakstīt uzreiz, kamēr garākas intervijas sākām veikt tūlīt pēc Dziesmusvētku beigām, pirms cilvēki atgriezās mājās savās mītņu zemēs.

Interviju procesā atklājās vairākas galvenās tēmas, kuras caurstrāvo cilvēku piedzīvotos Dziesmu svētkos ārpus Latvijas: latviešu identitātes uzturēšana un kopības sajūta; ceļošana tālus gabalus, lai piedalītos Dziesmu svētkos; emocionāli brīži, sanākot visiem kopā latvietības vārdā; iespēja piedzīvot īpašu diriģentu, dziedātāju, komponistu, kopas uzstāšanos; lepnums par Dziesmu svētku svinēšanu cittautiešu vidū; attiecības starp dalībniekiem no citām pilsētām, novadiem, valstīm; nakts uzdzīve un dziedāšana līdz rītam; paaudžu atšķirības un daudz kas cits.

Atmiņu un stāstu dokumentēšana vēl turpinās. Pa epastu un personīgi vēl meklējam ziņas par Dziesmu svētku piedzīvojumiem, kā arī fotogrāfijas un priekšmetus – nozīmītes, afišas, tērpus, instrumentus u.c. Piemēram, ļoti vēlētos Latvieši pasaulē krājumā iegūt tādu unikālu un asprātīgu priekšmetu kā ceļošanas komplektu, kurš tika izgatavots Austrālijas latviešu dalībniekiem uz Gotlandes dziesmu svētkiem. Pēc nostāstiem, komplektu veidoja soma, uzpūšamais spilventiņš un vēl lidojošais šķīvītis – The Visby Frisbee, kuru dalībnieki izmantoja, gan mētājot to ar draugiem pludmalē, gan lietojot kā šķīvīti Jāņu svinību laikā.

Ja jūs vēlaties pastāstīt savas atmiņas par Dziesmu svētkiem vai jums ir kāds priekšmets, kuru jūs gribētu dāvināt Latvieši pasaulē krājumam, lūdzu rakstiet muzejam – lapainfo@gmail.com vai „Latvieši pasaulē“, Ausekļa iela 6a-12, Rīga, LV 1010. Vairāk informācijas par muzeju sk. www.lapamuzejs.lv.

Lielā cilvēku ieinteresētība stendā deva mums – Latvieši pasaulē darbiniekiem un brīvprātīgiem palīgiem – apstiprinājumu, ka mūsu darbs, dokumentējot latviešu pieredzi un dzīves ārpus Latvijas, ir vērtīgs un cilvēkiem vajadzīgs. Sirsnīgs paldies visiem stenda ciemiņiem – par jūsu stāstiem un jūsu ieinteresētību, un labvēlību muzeja idejas īstenošanā! Liels paldies Džeremijam Smedem par lieliskajiem, informatīvajiem plakātiem. Sirsnīga pateicība tiem muzeja draugiem, kuri ziedoja laiku, palīdzot strādāt stendā, tādējādi nodrošinot, lai stends tiktu apsaimniekots visu tirdziņa laiku – visas sešas dienas 12 stundu garumā. Stenda darbība nebūtu bijusi iespējama bez Latvieši pasaulē biedru un atbalstītāju palīdzības – paldies jums!

Projektu Dziesma trimdā finansiāli atbalsta Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Marianna Auliciema
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com