Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Budžeta brīnumi

Laikraksts Latvietis Nr. 266, 2013. g. 19. jūlijā
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) meklē vainīgos. Aprēķinot vajadzīgos līdzekļus skolotāju algām 2013. gadā, izrādās, ka bija pielaistas kļūdas, un tagad trūkst nieka 6 miljonu latu, precīzi 6 042 100 latu. Šis bēdīgais fakts esot bijis zināms jau šā gada sākumā, bet līdz šai nedēļai noklusēts. Tagad meklē līdzekļus kur var, lai skolotāji varētu saņemt savu pelnīto atalgojumu.

Visi jau var kļūdīties, bet šajā sakarībā sākušās publiskās veļas mazgāšanas norāda ne uz kāda indivīda nepilnībām, bet gan uz sistēmisku problēmu valsts aparātā.

Jau gada sākumā finanšu ministrija apšaubīja IZM iesniegtos datus, ar kuriem tā bija mēģinājusi iegūt iztrūkstošos līdzekļus, pamatojot uz būtisku skolēnu skaita palielinājumu. IZM atzina, ka finanšu ministrija labāk zināja, kāda proporcija no 9. klases skolēniem turpinās mācības vidusskolā un atsauca šādu savu pieprasījumu pēc papildlīdzekļiem.

Dienesta pārbaude jau janvārī bija konstatējusi, ka problēmas cēlonis ir organizatorisks – nav bijis nodrošināts, ka zināšanas par budžeta plānošanu tiek dokumentētas un nodotas tālāk nākamajiem darbiniekiem. Neesot tai laikā bijis valsts sekretārs un neesot bijuši citi atbildīgie darbinieki.

Tad jāprasa, vai budžeta plānošana, patiešām, katru gadu sākas no līdzenas vietas? Vai nav jau esošie modeļi par izglītības un zinātnes attīstību Latvijā, kuros ievietot aktuālos parametrus un kurus caurspīdīgā veidā modificē, ņemot vērā maiņas nozarē? Kāda ticamība ir Nacionālam attīstības plānam šai nozarē, ja pat vienu gadu uz priekšu ir izrādīta šāda nekompetence?

Bēdīgākais visā šai stāstā ir tas, ka tur vēl saskatāma bezatbildīgā padomju mentalitāte: 1. Jāsagatavo budžets, bet mums nav zināšanas. Nav problēmas – sametīsim kādus skaitļus, un gan jau būs labi. 2. Izrādās, ka skaitļi par mazu. Nav problēmas – izgudrosim fiktīvu stāstu un tēlosim nevainīgos. 3. Tiekam pieķerti pie nepatiesu ziņu sniegšanu. Atkal nav problēmas – vienkārši atsauksim fiktīvo versiju un noklusēsim visu. 4. Beidzot, patiešām, nauda vajadzīga. Nav mūsu problēma – neviens mūsu darbinieks nav vainojams, un lai ministru prezidents meklē papildlīdzekļus.

Ja ir tā, tad vaina meklējama ministrijā visaugstākā līmenī. Ja vadība nevar organizēt un nodrošināt kompetentus procesus, tad vadība jāmaina.

Vienīgi atklāts paliek jautājums, kāds ir stāvoklis citās ministrijās?

Darba kvalitāte ir gan kompetentu darbinieku, gan kvalitatīvu procesu jautājums.

GN
2013. g. 19. jūlijā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com