Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Dziesmu un deju svētki – 6. jūlijs

Noslēguma koncerta „Līgo!“ ģenerālmēģinājums un pūtēju orķestru Dižkoncerts

Laikraksts Latvietis Nr. 265, 2013. g. 11. jūlijā
Aina Gailīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Japāņu koris „Gaisma“ piedalījās Noslēguma koncertā. FOTO Aina Gailīte.

Koristiem jāsastājas uzgājienam numurētās kolonās. FOTO Aina Gailīte.

Noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums. FOTO Aina Gailīte.

Ģenerālmēģinājums ar publiku. Pa kreisi lielais ekrāns. FOTO Aina Gailīte.

Folkloras dienas pasākums netālu no Operas. FOTO Aina Gailīte.

Alūksnes vidusskolas pūtēju orķestra defilē. FOTO Aina Gailīte.

DziesmuSvetki2013

Šodien dziedātājiem milzīga slodze – plkst. 10.00 noslēguma koncerta Līgo ģenerālmēģinājums tērpos un ar skatītājiem, plkst. 19.00 ģenerālmēģinājums-koncerts.

Karstums neatkāpjas, tas jūtams jau pulksten astoņos no rīta, kad kopā ar daudziem dalībniekiem dodos uz Mežaparka estrādi. Milzīgā skatuve ir tukša, tikai daži deju kolektīvi mēģina dejas viņiem atvēlētajā daļā, jo katrs mēģinājums tomēr ienes korekcijas. Steidzos visu apskatīt, noskaidrot, lai zinātu, kas sagaida Noslēguma koncertā. Kamēr nav drūzmēšanās, var apskatīt skaistos un tik dažādos latviešu tautas tērpus, parunāties latviski ar koristiem no Japānas, safotografēt interesantus tuvplānus, uzzināt kā tiek organizēta dziedātāju uznākšana uz skatuves – pa balsīm, pēc kolonnu numuriem, tikai katram jāzina savs. Noteiktās vietās ir sakrauti milzīgi dzeramā ūdens pudeļu kalni, vairākās vietās atrodas teltis ar sarkanu krustu (ārstu palīdzība dienas garumā ir nepieciešama daudzas reizes). Ir amatnieku darinājumu tirdziņš, šo to no ēdamām lietām var nopirkt, protams, alus... un arī bankomāts, lai tak var tērēt naudu.

Pirms plkst. 10 sāk skanēt taure – āža rags, un koristi kā tērcītes samērā ātri saplūst uz estrādes. Arī skatītāju vietas pamazām aizpildās, esot bijusi problēma ar ienākšanu pa vieniem vārtiem. Izrādās uznāciens nav iekļāvies paredzētajā laikā. Estrādes vidū, pašā augšā stāv pūtēju orķestri, spožās taures laistās vien karstajā saulē. Tiek uznests Dziesmu svētku karogs, skaisti šūdināts. Man tik ienāca prātā, vai nu ir labi viņu sešas stundas balināt saulē. Un tad jau dziesma paņem visus savā varā. Ik pa laikam korim piebalso solisti, tad ar interesantu intermēdiju: kalēji-perkusionisti ar īstiem kalēju rīkiem un pat dūmiem. Visu vada dziedātāju un tautas iemīļoti virsdiriģenti. Ļoti daudz skaistu līgo dziesmu, bet to jau paredz pat koncerta nosaukums. Šoreiz vairāk nestāstīšu, lai paliek skaisti pārsteigumi Noslēguma koncertā.

Plkst. 16.00 devos uz Rīgas centra parkiem, lai paklausītos folkloras dienas koncertus. Tie tik tiešām bija ļoti sirsnīgi un pulcēja sev apkārt klausītāju pulciņus.

Pēc tam protams biju Doma laukumā uz pūtēju orķestru Dižkoncertu (man ļoti patīk pūtēji). Pretī Radio mājai laukuma malā bija uzcelta skatuve, un tās priekšā paliels laukums bija noklāts ar gumijotu pārklāju. Viss notika ar vērienu – kā jau Dižkoncertā. Tā atklāšanā piedalījās un visus klātesošos sveica Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, TV filmēja, ļaudis centās iekļūt kadrā, Andrejs Volmārs intervēja māksliniekus. Skatītāju daudz, un ievēroju, ka šīs nedēļas laikā daudzi vienkārši sēž uz bruģa, jo ir vēlme klausīties.

Par cik koncertēja daudz orķestru, tad šoreiz rīkotāji, manuprāt, bija pārvarējuši konservatīvismu un veiksmīgi atrisinājuši orķestru kolektīvu maiņu uz skatuves. Segums uz bruģa bija domāts Alūksnes un Gulbenes skolēnu pūtēju orķestru defilē. Arī defilē programmā bija jaunumi (es tam sekoju), jo drīz to vajadzēs atrādīt Francijā.

Re, kā viss notiek, un daži vēl saka, ka Latvijā slikta dzīve. Latvijai tak Dievs devis tik skaistu Dabu, un latvieši paši sev dāvājuši Dziesmu un Deju svētkus, tad atliek vien doties uz sadziedāšanos pēc noslēguma koncerta Līgo!

...dziedādama vien staigāju...

Aina Gailīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com