Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„ Latvieši pasaulē – piederīgi Latvijai“

Jau trešo reizi notiks diasporas konference

Laikraksts Latvietis Nr. 262, 2013. g. 18. jūnijā
Lolita Rūsiņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Šā gada 30. jūnijā un 1. jūlijā, līdzdarbojoties Kultūras ministrijai, Ārlietu ministrijai, Izglītības un zinātnes ministrijai, Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijai, Pasaules brīvo latviešu apvienībai un Eiropas latviešu apvienībai, tiks rīkota konference Latvieši pasaulē – piederīgi Latvijai. 2013. 30. jūnijā paredzēta konferences atklāšana, savukārt 1. jūlijā, pulksten 9, Latvijas Republikas Saeimas Sarkanajā zālē sāksies konferences darba sesija.

Konferences Latvieši pasaulē – piederīgi Latvijai. 2013 darbā piedalīsies Saeimas, ministriju, pašvaldību un citu valsts institūciju, sabiedrisko organizāciju, uzņēmēju, ārzemēs dzīvojošo latviešu organizāciju un mediju pārstāvji. Konferences dalībnieki, kuru vidū būs gan trimdas latvieši, gan nesenās emigrācijas pārstāvji, runās par nepieciešamo atbalstu ārzemēs dzīvojošo latviešu identitātes saglabāšanai, saišu uzturēšanai un stiprināšanai ar Latviju. Savu dalību konferencē, kas šogad notiks Dziesmu un deju svētku laikā, jau pieteikuši vairāk kā simts dalībnieki.

30. jūnijā konferences atklāšanā būs iespēja uzzināt jaunumus par Latvijas gatavošanos Eiropas Kultūras galvaspilsētas statusam 2014. gadā un ārzemēs dzīvojošo latviešu iesaistīšanos šā notikuma prezentācijā Eiropā un pasaulē, kā arī iegūt informāciju par Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē 2015. gadā.

Savukārt 1. jūlijā, otrajā konferences dienā, tās dalībnieki runās par trimdas latviešiem un jauno emigrāciju, atgriešanās veicināšanu un atmiņu politiku. Tāpat notiks diskusijas darba grupās, kurās daudzpusīgi tiks apskatīti jautājumi par latviskās izglītības iespējām mītnes zemēs, skolotājiem un ārpusskolas izglītību, kultūras aktivitātēm, sadarbību starp Latvijā un ārzemēs dzīvojošajiem jauniešiem. Tāpat darba grupās runās par komunikācijas platformas izveidi un attīstību, diasporas organizāciju sadarbību ar Latvijas vēstniecībām, valsts un pašvaldību iestādēm un nevalstiskajām organizācijām. Darba grupās, līdzīgi kā pagājušajā gadā, piedalīsies latvieši no visas pasaules, savukārt tās vadīs Latvijā un ārzemēs dzīvojošo latviešu pārstāvji. Konferences noslēgumā darba grupu vadītāji iepazīstinās klātesošos ar secinājumiem un priekšlikumiem gan valdībai, gan ārzemēs dzīvojošo latviešu organizācijām.

Kā jau ziņots, Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas pamatnostādnēs 2012.-2018. gadam, ko 2011. gada oktobrī apstiprināja Ministru kabinets, saiknes stiprināšana ar ārzemju latviešiem iezīmēta kā viena no prioritātēm. Atbalsta pasākumi latviešiem ārzemēs un savstarpējās sadarbības veicināšana ir viena no valdības prioritātēm, kas iekļauta arī Valdības rīcības plānā.

Konference Latvieši pasaulē – piederīgi Latvijai. 2013 ir iekļauta Eiropas Pilsoņu gada pasākumu plānā, jo tajā apskatāmo jautājumu loks sasaucas ar Eiropas Pilsoņu gada tēmu – Iekļaujoša pilsonība visiem Eiropas Savienības teritorijā dzīvojošajiem.

Lolita Rūsiņa
Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com