Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Rasma Grīsle

1922. g. 19. janv. – 2013. g. 23. maijs

Laikraksts Latvietis Nr. 259, 2013. g. 30. maijā
Maija Sinka-Gobiņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Šai skaistā, vēlā pavasarī noslēdzies daudzu dziļi cienītās valodnieces Dr. philol. Rasmas Grīsles šīs zemes mūžs.

Rasma Grīsle visu savu mūžu dzīvoja atbildīgā apziņā par mūsu valodas un citu valodu patiesām vērtībām. Nepakļāvās nedz ārējiem vilinājumiem, nedz liecās bargiem ikdienas dzīves apgrūtinājumiem.

Mīļas sirds un roku aprūpēti noritēja arī viņas pēdējie dzīves gadi – valodniecības apgarotā tuvībā, možā interesē par pasaules norisēm.

Rasma Grīsle par saviem nopelniem saņēmusi Triju zvaigžņu ordeni; Annas Ābeles balvu; Pasaules brīvo latviešu apvienības balvu; 2012. gadā Rasma Grīsle Rīgā saņēma Mīlenbaha Endzelīna balvu.

Publicēti valodnieciski raksti Latviešu trimdas presē un akadēmiskos izdevumos, kā arī daži raksti un intervijas Latvijā vēlākos gados – Latvijas Vēstnesī u.c. Liels, maz zināms ieguldījums savulaik Rasmai Grīslei bija vēl LZA darbā pie Jāņa Endzelīna Darbu izlases, tās vēlāk izdotiem četriem sējumiem.

Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas kopa publicējusi Rasmas Grīsles darbus SPĒKILDZE I un II, Heterotonu vārdnīca un heterotonijas pētījumi, Rasmas Grīsles pieraksti latviešu valodas ievadkursā: „Jāņa Endzelīna latviešu valodas propaideutikas lekciju kurss“, kā arī Rasmas Grīsles 1958. gada disertāciju „XVII gadsimta gramatikas kā latviešu valodas vēstures avots“. SPĒKILDZE I un disertācija arī publicēti tīmeklī www.eraksti.lv.

Maija Sinka-Gobiņa



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com