Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latviešu Centrā Minsterē talka!

Strādāja no agra rīta līdz vēlam vakaram

Laikraksts Latvietis Nr. 254, 2013. g. 25. apr.
Zuze Krēsliņa-Sila -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Talka Latviešu centrā Minsterē. FOTO Viktors Kangeris.

Talka Latviešu centrā Minsterē. FOTO Viktors Kangeris.

Talka Latviešu centrā Minsterē. FOTO Ovens (Owen) Šneiders.

Talka Latviešu centrā Minsterē. FOTO Viktors Kangeris.

Sestdien, 20. aprīlī Latviešu centrā Minsterē (LCM) jau no agra rīta viss sanēja un dūca.

Vispirms bija LCM valdes sēde, un tai gatavojoties jau saulainais rīts smaržoja pēc kafijas un skanēja pēc runāšanās. Kamēr valde savā nodabā svarīgi runāja, tikmēr ieradās visādi rīki un aparāti. Taču talka paredzēta!

Centra auto novietošanas vienā stūrī bija septiņu kubikmetru liels kuģis, kurā domāts likt visādus zaļkrāmus – vecas lapas, zarus, zāles kušķus, puķes. Aizmugurē piebrauc puskravas auto un no tā veļas ārā vadi, ūdens spiedientīrāmais aparāts, lāpstas, zāģi, utt. Mājas priekšā saslietas slotas, grābekļi visādos lielumos, kapļi, dakšas, spaiņi, utt.

Nepaiet ne stundiņa, un klāt ir jau pirmie darbinieki – varētu domāt, ej kas ta nu? dullie zāģē nost šūpoles? Bet nē, ir plāns! – Šūpoļu baļķi izpuvuši, un vācu reglaments nepieļauj tajās vairs neko iekārt... Nekāda problēma – baļķi pārtop par smilškastes malām un par beņķīti! Nu būs daudziem sīkajiem kur ņemties ar spainīšiem un lāpstiņām, baltas smiltis arī nez no kurienes uzradās.

Nevar jau tikai ar spēku un urbjiem un kaltiem ņemties. Mājas priekšpusē top dobes. Nu jā, par to spēku par ātru izrunājos – dabūt laukā vecās saknes un krūmu mudžekļus tāpat prasa spēku! Pārrakt dobi, kur reiz daži skaisti ziedi vareni auguši, arī nav viegli! Un tad ir visi tie mazie palīgi, kuriem arī 10 zariņus buntītē nest uz lielo konteineri rindā vien kā skudriņas prasa daudz spēku.

Pacietība ir tikpat vērtīga, dažlab reizi, kā spēks – tāda ir vismaz desmit grābekļu ganiem – gan lieliem, vidējiem un maziem! Nezin cik palagu pilni ar vecām lapām – Vells, kur tiem ozoliem daudz to lapu? Kas tai centra malā tur aug! – netika aiznesti uz mūsu konteineru/ kuģi!

Nedrīkstam aizmirst arī starpķieģeļu spraugu attīrītājus vai celiņu malu nokaplētājus. Tur cītība un neatlaidība atmaksājās, lai šķirbiņas vismaz uz brīdi būtu bez zaļumiem pa vidu! Un tā, izrādās, labāk var saprast, ka mūsu taciņas veidotas no tumšiem un gaišiem ķieģeļiem, lai sanāktu tāda kā latviska liela gara tēva josta, ko nevar pūrā salocīt!

Saulainā diena arī izcēla visus skaistos ziedus, kurus sastādīja – priekšā, piemēram, hortenzijas. Jā, un uzminējāt – patreiz tur vēl darbojās sarkanbaltsarkanā mustura princips – redzēs kā būs, ja zeme mainīs savu skābuma līmeni, jo hortenziju krāsu iespaidojot zemes skābums! Un sānu dobītēs visādas vasaras puķītes, pat strautmalu zilās neaizmirstulītes. Ļoti skaisti!

LCM ir divas tādas kabatas formāta lauvu dīdīšanas bedres – viena pie bibliotēkas un otra pie bērnu dārza. Tur var jauki apsēsties saulītē un klausīties pasakas vai ēst sagrilētās desiņas. Bet tagad tai bedrei pie bērnu dārza ir priekšā tādi melni plastika toveri, kuros aug smaržīgas lietas – piparmētras, lavandas, baziliks, rozmarīns... un būšot vēl arī viens toveris ar zemenēm un varbūt kādi ar redīsiem vai saulespuķēm! Brīnumi notiks! Toveriem taču arī dubultfunkicja – neesam tikai pilsētas džungļu dārznieki, bet izdomājām, ka tie var būt par sētu. Skrienot mazie knauķīši kādreiz aizmirst, ka tā nav viss peldbaseina mala, bet bedre, kuras malās, lai gan var var sēdēt... skrienot var sanākt dumji, jo ja atsitīsies pret kādu pakāpienu/sēdvietu, tad kritiens nav tieši mīksts... Sanācis dažu labu plāksteru krājumu deldēt pušās pieres vai ceļus lāpot. Šā varbūt bremzēsies ātri skrējēji.

Tā līdz vēlam vakaram vismaz 30 cilvēku sakopa savu Latviešu centru un par to varēja būt ļoti lepni! Sevišķs paldies Dinai un Jurim Krastiņiem par iedrošināšanos ierosināt un līdzēt izvest šo akciju! Desiņas smaržoja un apēdās labi pēc darba. Aizmirsu pieminēt, ka kompjūtera doodle organizācijas programmā pirmo reizi laikam parādījās datumu vietā es ņemšu līdzi spaini vai krūmšķēres, lāpstu! Un ja nu dažreiz mūsu senie senči par talkām dziedāja Tolka lela, tolka moza, tolka skodi padareija, tad nu Latviešu centra talka gan labu vien padarīja! Paldies, paldies visiem darbiniekiem!

Zuze K Krēsliņa Sila
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com