Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Skrošu rūpnīca

Vecākā munīcijas ražotne Ziemeļeiropā Daugavpilī gaida ekskursantus

Laikraksts Latvietis Nr. 252, 2013. g. 11. apr.
Elmārs Barkāns -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

1886. gadā dibinātā Daugavpils Skrošu rūpnīca ir vecākā munīcijas ražotne Ziemeļeiropā, kura ar patronām, lodēm un skrotīm apgādā medniekus un sportistus daudzās Eiropas valstīs. Rūpnīcas lepnums ir skrošu liešanas tornis. FOTO Daugavpils Skrošu rūpnīca.

Apceļojot Latviju, vienmēr var uzzināt kaut ko pārsteidzošu. Piemēram, ne visi zina, ka Latvijā darbojas vecākā Ziemeļeiropā, joprojām strādājošā munīcijas ražotne – Daugavpils Skrošu rūpnīca. Tā kopš aprīļa ir atvērta visiem interesentiem. Rūpnīcā organizē ekskursijas gan grupām, gan individuāliem apmeklētājiem.

Daugavpils Skrošu rūpnīca pagājušā gada rudenī uzsāka apmeklētāju uzņemšanu tās vēsturisko iekārtu apskatei, tomēr ziemā rūpnīcā ekskursijas tika pārtrauktas. Sākoties pavasarim, ar 1. aprīli, rūpnīca atkal atvērta apmeklētājiem, un, ņemot vērā iepriekšējā gada pieprasījumu, rūpnīca ir nolēmusi uzņemt arī individuālos skatītājus.

Pagājušā gada rudenī rūpnīca tika atvērta reģistrētām grupām pēc iepriekšēja pieraksta, bet no šī gada aprīļa Daugavpils Skrošu rūpnīca pirmo reizi aicina arī individuālos apmeklētājus.

Rūpnīca piedāvā iespēju gida pavadībā iepazīties ar rūpnīcā ražoto munīciju, aplūkot vēsturisko ekspozīciju, apskatīt skrošu ražošanas cehu, kā arī izmēģināt savus spēkus rūpnīcas šautuvē. Atsevišķi ir iespējams uzkāpt svina liešanas tornī, kas ir viena no augstākajām vietām pilsētā.

Daugavpils Skrošu Rūpnīca ir starp vecākajiem industriālā tūrisma objektiem Latvijā, ar vēsturisko skrošu liešanas cehu un unikālu 37 metrus augstu skrošu liešanas torni, kas joprojām darbojas.

Interesanta ir pašas rūpnīcas atrašanās vieta pilsētā, jo rūpnīca ir būvēta pašā augstākajā un sausākajā pilsētas vietā. No Daugavpils Skrošu rūpnīcas torņa augšas pretī veras neparasta apkārtnes panorāma uz dzelzceļa staciju un pilsētas būvēm. Tur augšā cauri gadsimtiem, nu jau mehanizēti, tiek lietas skrotis, kas sākumā no izkausētā materiāla cauri uzstādītajam sietam, kas piemērots katras skrots lielumam, tiek tecināts tievās strūklas, kas krītot uz leju sadalās vajadzīgajā formā. Kritiens no 28 metriem ir par mazu, tamdēļ torņa iekšpuse ir 20 metrus dziļš padziļinājums jeb aka ar pacēlāju, kas izsijā gatavās skrotis un tālāk nogādā uz šķirošanu pēc kalibriem, vēstīts rūpnīcas mājas lapā.

Daugavpils Skrošu rūpnīcā jau kopš 1886. gada tiek izgatavotas deviņu veidu patronas un lodes medību, sporta un pneimatiskajiem ieročiem, kā arī svina makšķerēšanas piederumi. Liels vairums produkcijas tiek eksportēts uz Vāciju, kā arī Daugavpilī ražotā munīcija ir populāra Latvijas un kaimiņvalstu – Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Lietuvas, Igaunijas un citu valstu mednieku vidū. Iepriekš piesakoties, rūpnīca ir atvērta tūristiem no trešdienas līdz sestdienai. Vairāk informācijas rūpnīcas mājaslapā internetā: www.dsr.lv.

Ekskursijas Daugavpils Skrošu rūpnīcā (Varšavas ielā 28) tiek organizētas trešdienas, ceturtdienās, piektdienās un sestdienās pulksten 9.00, 11.00, 13.00, 15.00 un 17.00 (individuālajiem apmeklētājiem – pulksten 11.00). Dalības maksa: Ls 2,80 – 2,20.

Elmārs Barkāns
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com