Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Mirklis notverts mūžībai

Latviešu mākslas izstāde Sidnejā

Laikraksts Latvietis Nr. 252, 2013. g. 11. apr.
Ilze Viļuma (Bonija) -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Izstādi atklāja Jaundienvidvelsas Parlamenta deputāts Deivids Klarks (The Hon. David Clarke, MLC). FOTO Ojārs Greste.

„Strūklakas pagalma“ („Fountain Court“) izstāžu telpa, kuras arhitekts ir latvietis Andrejs Andersons. FOTO Ojārs Greste.

No labās: Haralda Norīša „Pirmdiena“, Andras Krūmiņas „Dienvidu šķērsgrieziens“, Valtera Bārdas „Semena“, Birutas Klarkas (Clark) „Kosmiska darbība“, Andras Krūmiņas „Ārpus sarkanā kvadrāta“. FOTO Ojārs Greste.

Māksliniece Dzidra Mičele (Mitchell) pie savām trim gleznām. FOTO Ojārs Greste.

Mākslinieks Harijs Piekalns pie savām divām gleznām. FOTO Ojārs Greste.

Māksliniece Biruta Klarka (Clark) pie savas gleznas, ar „Strūklakas pagalma“ menedžeri Rihardu Veberu (Richard Weber). FOTO Ojārs Greste.

Mākslinieks Raimonds Rumba pie savas gleznas „Bez nosaukuma“. FOTO Ojārs Greste.

No kreisās: Andras Krūmiņas „Pirmais literāts“ („First of the literaati“), Pētera Ciemīša „Neapmierinātība satraukuma laikmetā“ („Discontent in the Age of Anxiety“), Jura Ceriņa gleznas. FOTO Ojārs Greste.

„Strūklakas pagalma“ izstāžu telpa. Kreisā pusē Anitas Rezevskas pašportrets „Sieviete no Rīgas“. Šī glezna uzvarēja Porša Gīča (Portia Geach) portretu konkursu 1998. gadā. FOTO Ojārs Greste.

No labās: Gunta Jansona, Anitas Bērziņas-Misiņas un Ilzes Šēnbergas-Nāgelas darbi. FOTO Ojārs Greste.

Māksliniece Vija Spoģe-Erdmane pie savas gleznas „Parādība“ („Apparition“). FOTO Ojārs Greste.

No kreisās: Jāņa Supes, Pētera Ciemīša, Imanta Tillera darbi. FOTO Ojārs Greste.

Tas ir mirklis, kad mākslinieka ota piekļaujas audeklam un iemūžina tā brīža sajūtu, redzējumu, iekšējās saskaņas meklējumu; mirklis, kas pārvēršas mūžībā, ļaujot mākslas darbam būt ticamākajam lieciniekam.

3. aprīlī – dienā, kad debesis dzirdina zemi, pārklājot to sīkām lietus lāsītēm, Jaundienvidvelsas Parlamenta nama Strūklakas pagalma (Fountain Court) izstādes telpā tika atklāta Austrālijas Latviešu mākslinieku darbu izstāde – sava veida veldzējums cilvēku dvēselēm.

Pamazām vien ļaudis ierodas notikuma vietā, kopā ap 65, iemalko kafiju, bauda uzkodas, sasveicinās ar klātesošajiem māksliniekiem un saviesīgā noskaņā gaida pasākuma atklāšanu. Vieta, kurā izstādītas gleznas, – šo piebūvi vecajam parlamenta namam – 1980. gados izprojektēja arī latviešu izcelsmes arhitekts Andrejs Andersons, un arī izstādes tapšanas stāsts ir īpašs, jo viena no māksliniecēm, kuras darbi skatāmi klātienē, – Biruta Klarka (Clark) bija tā, kura ierosināja Strūklakas pagalma menedžerim Ričardam Klarkam (Richard Clarke) pieaicināt latviešu māksliniekus izstādīt savus darbus. Labas idejas īstenojas, un tā ar svinīgu pieteikumu izstādi atklāj Jaundienvidvelsas parlamenta deputāts Deivids Klarks (David Clarke). Deivids Klarks ir daudz gadus bijis baltiešu draugs un ir vairākas reizes apmeklējis 14. jūnija sarīkojumus Sidnejas Latviešu namā.

Runas nav garas, tādēļ arī pēc Austrālijas Latviešu mākslinieku apvienības (ALMA) priekšsēdētāja Ojāra Grestes aicinājuma baudīt mākslu un cienastu, ļaudis pievēršas viens otram, fotografējas ar māksliniekiem un viņu gara bērniem, kā arī cenšas notvert mākslinieku redzējumu, tulkojot savā interpretācijā.

Arī jūs esat aicināti atnākt, sajust, mēģināt izprast/saprast/nesaprast vai vienkārši pabūt mākslas tuvumā, kas arī vārdiem neizskaidrojamā veidā tomēr aizskar dvēseli un ikvienu padara garīgi bagātāku.

Izstāde būs apskatāma līdz 24. aprīlim, pirmdien līdz ceturtdien no plkst. 9.00 līdz 17.00.

Lielāko daļu mākslas darbu iespējams arī iegādāties, lūgums kontaktēties ar darba autoru personīgi vai rakstot Ojāram Grestem ojars.greste@gmail.com

Mākslinieki, kuru darbus varat apskatīt izstādē:

Valters Bārda (Walter Barda) (Sidneja), Anita Bērziņa-Misiņa (Sidneja), Juris Ceriņš (Melburna), Pēteris Ciemītis (Perta), Biruta Klarka (Clark) (Sidneja), Ieva Deksne (Brisbane), Guntis Jansons (Melburna), Andra Krūmiņa (Sidneja), Dzidra Mičele (Mitchell) (Sidneja), Haralds Norītis (Zelta piekraste), Harijs Piekalns (Kanbera), Anita Rezevska (Sidneja), Alda Rudzis (Jaundienvidvelsa), Raimonds Rumba (Sidneja), Ilze Šēnberga-Nāgela, Jan Senbergs (Melburna), Vija Spoģe-Erdmane (Sidneja), Jānis (John) Supe (Sidneja) un Imants Tillers (Kūma).

Bonija – Ilze Viļuma
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com