Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Caur vēderu uz sirdi ceļš

Profesionāls šefpavārs DV nama virtuvē Adelaidē

Laikraksts Latvietis Nr. 251, 2013. g. 4. apr.
Gunta R. -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DV

Daugavas Vanagi

Šefpavārs Aļģis Ignatavičus (Ignatavicius). FOTO Pēteris Strazds.

Pusdienotāji DV namā. FOTO Pēteris Strazds.

Te bij laba saiminiece – un apkalpe. FOTO Gunta R..

Juris un Valdis Jaudzemi aiz bāra. FOTO Gunta R..

Caur vēderu uz sirdi ceļš
Ved taisns un bez ciņiem,
Ja vien tev rokā ēdienkarte īstā –

Sestdien, 23. martā, Adelaides DV namā bija ne tikvien pareizā ēdienkarte, bet arī profesionāls šefpavārs virtuvē, un tautas sirds bija sasniegta jau pāris nedēļas pirms notikuma, spriežot pēc daudziem pieteikumiem uz šīm vienreizējām pusdienām. Iniciatīva nāca no DV nama saimnieka Andra Jaudzema, kam labi sakari ar profesionālo šefpavāru, lietuvieti Aļģi Ignataviču (Ignatavicius), kas kopā ar savu brāli Riku (Rick) un draugu Džonu Filipsu (John Phillips), abi arī šefpavāri, uzņēmās gatavot īpašas pusdienas Vanagu namā.

Liela reklāma Adelaides Ziņotājā piedāvāja izvēli starp grilētu Atlantijas lasi ar piedevām vai cāli prošuto kažokā ar piedevām un saldo zobu kārdināja ar siera torti un kafiju. Visa tā godība par nieka $15! Nav ko brīnīties, ka telefons zvanīja bez apstājas, un beidzot bija pieteicies apaļš simtiņš gardēžu. Ja pieskaita apkalpi, šefi sagatavoja tupat 110 porcijas silta ēdiena. Apsveicams sasniegums svešā virtuvē!

Šefs ne pirmo reizi ar pīpi uz jumta un ar Andra palīdzību zināja, kā sadalīt visus gribētājus, lai nepārslogotu virtuvi, iekārtodams ēdājus trijās grupās un izmantodams nama divas galvenās telpas. Pirmie jau bija paēduši, kad nāca otrie, un tiem mazliet vēlāk piebiedrojās trešie. DV nams izveidojās kā labi iekārtots restorāns. Sandra un Sanita tecēja kā bitītes, apkalpodamas viesus un novākdamas netīros traukus, kurus nepārtraukti mazgāja Agris un Daina. Viss mierīgi un bez uztraukumiem.

Piedāvātais ēdiens bija patiešām ļoti garšīgs – gaļa mīksta un lasis sulīgs. Daži izteicās, ka derētu vairāk saknītes vai pat salāti, bet gaļas un zivs porcijas bija tik devīgas, ka neviens nevarēja sūdzēties, ka vēderā paliktu vēl kāds tukšums. Visapkārt tikai apmierinātas sejas un priecīgas čalas. Apstaigāju visus galdus, lūdzu viesu reakciju par sniegto maltīti un pēcpusdienas notikumiem. Atkārtojās vārdi: burvīgi, garšīgi, brīnišķīgi, labo ideju atkārtot, omulīgi, gribu recepti, baigi labi, jautra kompānija. Edgars Ceplītis izmantoja gadījumu, lai salūgtu viesus un nosvinētu savu dzimšanas dienu. Šādas pusdienas bija vienreizējs gadījums un grūti zināt, vai atkārtojot iznāktu tik labi.

Protams, arī bāra ļaudis dabūja pamatīgi nostrādāties, toties bāra kase strauji vien pildījās ar naudaszīmēm un zeltu, jo zivs grib peldēt, un cālim arī piederas kāds mitrumiņš. Bārmeņi Juris un Valdis Jaudzemi piedāvāja plašu dzērienu izvēli un bija ļoti apmierināti par lielo apgrozību un ļaužu pacietību, savu kārtu gaidot. Parasti pie Vanagu bāra sēž štammgasti, kas aizņem vietu un nelaiž citus klāt, bet šoreiz, ar gudru ziņu, visi bāra soliņi bija aizvākti prom, lai netraucētu brīvu satiksmi. Ļoti praktiska ideja!

Vanagu mājā, ja lustīgi iet, bez dziedāšanas neiztiek. Kad visi bija paēduši, bet tomēr neviens vēl mājā iet netaisījās, Imants apjozās ar akordeonu, un sākās dziedāšana. Vispirms jau nodziedājām šefiem Te bij' laba saiminiece, tad turpinājām ar vispārēju dziedāšanu.

Daži vārdi par galveno šefpavāru Aļģi Ignataviču. Viņam agrāk piederējuši vairāki restorāni, bet nu jau 12 gadus viņš apmāca topošus šefus pasaules slavenā Rīdžensijparka (Regency Park) TAFE mājturības skolā Adelaidē. Arī viņa brālis Riks un draugs Džons ir diplomēti šefi. Džons šobrīd strādā Cebu, Filipīnās, bet laimīgā kārtā tieši šinī reizē atradās Adelaidē.

Katru sestdienu pusdienas gatavo Vanadzes latviskā stilā. Ēdāju skaits, kā kuro reizi, bet nekādā ziņā nav tādi bari, kā bija uz šīm speciālām pusdienām. Ne tuvu. Redzējām ļaudis, kas reti, ja vispār, Vanagos iegriežas. Gribās vaicāt, kādēļ? Vai pievilka vārdi profesionāls šefpavārs? Vanadžu piedāvājums nav sliktāks. Mēs pasniedzam mājas stilā, varbūt ne tik mākslinieciski kā restorānā, bet varam arī to, ja vajadzīgs. Nav saldais ēdiens, toties nav arī tik dārgi. Piedāvājam speciālas privilēģijas, ja kāds grib svinēt dzimšanas dienu ar saviem viesiem, bet negrib iet uz viesnīcu vai gatavot mājā. Liekas, mēs pārāk glabājam savu sveci zem pūra. Mana mamma vienmēr teica, kas gan sunim asti cels, ja pats necels?! Ar vārdu sakot, mums jātaisa sev skaļāka reklāma! Ar vienu rindiņu Ziņotājā nepietiek, turpmāk jāraksta reklāma pa puslappusi.

Paldies Andrim Jaudzemam par labo ideju un par pusdienu izkārtošanu! Paldies trim profesionāliem šefpavāriem par viņu laiku un pūlēm un virtuves vergiem, kas padara neapdziedāto melno darbu! Varbūt citreiz sadarbosimies atkal.

Gunta R.
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com