Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kanberas latviešu tautas deju kopas „Sprigulītis“

60 gadu darbības atcere

Laikraksts Latvietis Nr. 250, 2013. g. 28. martā
Skaidrīte Dariusa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Kanberas latviešu tautas deju kopa „Sprigulītis“. FOTO Pēteris Grigulis.

Šī gada 20. aprīlī, Austriešu klubā „Mawson“ sprigulīši svinēs savu 60 gadu garo dancošanu un darbošanos latvietībā. Šie garie gadi ir bijuši krāšņi un bagāti kā sprigulīšu, tā arī viņu draugu un latviešu pulkā.

Sprigulītis iesākās 1953. gada 13. decembrī, kad kopā sanāca Kanberas latviešu saimes 11 jaunieši ar domu radīt latvisku vidi – mācīties latviešu deju un folkloru un vīt draudzības saites ar pārējiem latviešu jauniešiem Austrālijā.

Šim pulciņam drīz vien pievienojās pārējie Kanberas latviešu jaunieši, un sprigulīšu saime auga. Gadiem ejot, mainījās sprigulīšu saimes, nāca paaudze pēc paaudzes, un nu jau dejo sprigulīšu trešā paaudze, un viņu vidū dibinātāju mazbērni. Sprigulīšu 60 gadu vārdu sarakstā ir tuvu pie 300 dejotāju.

Līdztekus dejošanai, sprigulīši nodibināja pirmo kokļu ansambli Austrālijā (6 koklētāji) un sagatavoja un uzveda vairākas teātra izrādes. Ik gadu rīkoja balles un dažādus sabiedriskus sarīkojumus. Paši darināja un šuva (atskaitot 8 Ventspils puišu svārkus) sprigulīšu tautas tērpus, un garo gadu gājumā sprigulīšu pūrā bija ap 120 tautas tērpu.

Ar tautas deju sprigulīši piedalījās gandrīz visās Kultūras un Jaunatnes dienās, kā arī neskaitāmos austrāliešu pasākumos Kanberā un tās apkārtnē.

1954. gadā sāktā draudzība un kopīgā sadancošanās ar Sidnejas tautas deju kopu Jautrais pāris ir turpinājusies visu šo laiku. 1976. gadā, abām kopām apvienojoties Saules jostas deju un dziesmu ansamblī, sprigulīši devās ar savu dejojumu pasaulē.

Saules jostas 30 gadu pastāvēšanas laikā sprigulīši devās septiņās pasaules turnejās (Ziemeļamerika, Dienvidamerika, Kanāda, Eiropa un Austrālija) un trīs atsevišķu turneju ciklā Austrālijā.

Sprigulīšu mērķu vaiņagojums bija dejošana Latvijā.

Divas reizes – 1990. un 1993. gadā – (Saules jostas ietvaros) sprigulīši ar izrādēm apceļoja visu Latviju, kā arī abas reizes piedalījās toreizējos Latvijas dziesmu un deju svētkos. Šo deju svētku deju repertuārā bija iekļautas divas Skaidrītes Dariusas horeogrāfētās dejas – Alku deja un Saules vija. Dejojot Alku deju, Saules jostas dejotāji bija novietoti stadiona centrā ar visiem pārējiem dejotājiem ap viņiem – tas bija neaprakstāms pārdzīvojums; šīs divas turnejas Latvijā bija garīgais atalgojums.

Par darbošanos latvietībā Sprigulītis ir saņēmis Latvijas valsts, Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) un daudzu latviešu organizāciju apbalvojumus un atzinības.

Sprigulīšu 60 gadu pastāvēšanas un lielo panākumu spēkavots bija un ir sprigulīšu dibinātāji, sprigulīši, Kanberas latviešu saime, kā arī sadarbošanās ar Jautro pāri un tā vadītājiem Juri Ruņģi (kādreizējo sprigulīti) un Ivetu Roni.

Aicinām visus uz mūsu 60 gadu atceri, kurā ar sprigulīšiem piedalīsies Jautrais pāris no Sidnejas, deju kopa Jūrmalnieki un muzikanti Viktorijas Mačēnas vadībā.

Šo atceri uzsāksim ar tautas deju uzvedumu plkst. 3.30 pēc pusdienas. Pēc uzveduma būs pārtraukums, un tam sekos latviešu deju Danču vakars, kurā dejosim visi – veci un jauni. Un tas viss notiksies, sestdien, 20. aprīlī, Austriešu kluba telpā. Ieeja $25, ar atlaidi $20.

Svinētāju vidū vēl būs deviņi no vienpadsmit Sprigulīša dibinātājiem.

Skaidrīte Dariusa
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com