Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Provokācija un patriotisms

Laikraksts Latvietis Nr. 248, 2013. g. 13. martā
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Provokācija – Nodevīgā, negodīgā, arī izspiegošanas nolūkā organizēta izaicināšana, musināšana, kūdīšana (uz kādu darbību), lai kaitētu (tās) veicējam;...

Patriotisms – Savas dzimtenes, tautas mīlestība, uzticība savai dzimtenei, tautai, gatavība pašaizliedzīgi darboties to labā. (Latviešu literārās valodas vārdnīca).

Latvijai ir bijuši daudz patriotu, brīvības cīnītāju, kuri ir bijuši gatavi upurēt savu dzīvību savas tautas, savas dzimtenes labā. Latvijas tauta ir arī cietusi lielus zaudējumus, kļūstot ierauta dažādu svešu lielvalstu savstarpējo rēķinu kārtošanā.

Pēdējos simts gados esam krituši, aizstāvot caru pret ķeizaru; krituši, aizstāvot Ļeņinu pret baltgvardi; krituši, izdzenot Veimāra republikas vācu okupantu armiju Ļeņina revolūcijas vārdā; krituši, apturēdami Veimāra republikas armijas izdzinējus; krituši sarkanarmijas formas tērpos cīņā pret Hitlera Vācijas okupācijas varu, kura paspējusi noslepkavot 70 000 Latvijas pavalstnieku; krituši tās pašas vācu okupācijas varas uniformās, cīnoties pret nežēlīgo krievu okupācijas varu, kura laika gaitā iznīcināja vismaz tikpat daudz latviešu.

Pa starpām esam arī cīnījušies par savu neatkarību un savu godu.

Rietumu demokrātiju izpratnē, visļaunākā vara nesenajos laikos ir bijusi hitleriskā Vācija. Nevienam neinteresē to salīdzināt ar citām Ļaunuma impērijām, un mums arī nav iespējams pierādīt, kura vara bija ļaunāka. Tāpat civilai tiesai nav jāsarindo slepkavas ļaunuma secībā – ja ir pārkāpts slieksnis, tad ir notiesājams, un viss. Mums ir atkārtoti un pamatoti jānorāda uz Padomju varas ļaunumu un tās sekām, bet būsim tikai zaudētāji, ja mēģināsim to kaut kādi ierindot pirms vai pēc hitleriskās Vācijas.

Ņemot šo vērā, mūsu tautas ienaidnieku interesēs ir visādos veidos veicināt uztveri pasaulē, ka latvieši ir kādā veidā saistīti ar visļaunāko varu, jo tas automātiski nesīs neslavu latviešu nacionālistu kustībai. Mēs varam skaidrot apstākļos cik vien gribam – ne tikai Eiropa, bet gan pasaule mūs nesapratīs.

Kas ir latviešu un Latvijas pamatvērtības, un ko esam gatavi upurēt kā patrioti? Ja patrioti bija ar mieru uzvilkt svešas uniformas un upurēt savu dzīvību, lai cīnītos par tautas brīvību, vai tad mēs arī neesam gatavi upurēt kaut ko?

Šodien cīņas svarīga, vai pat svarīgākā daļa notiek ideju un uztveres līmenī. Vai mēs patiešām esam gatavi teikt saviem kritušajiem varoņiem, ka viņu pūles tiks izmantotas mūsu nelabvēļu labā?

GN
2013. g. 13. martā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com