Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Erna Lēmane un Jānis Saldums

Ulda Siliņa atvadu vārdi

Laikraksts Latvietis Nr. 241, 2013. g. 23. janv.
Uldis Siliņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Es uzzināju par Ernas aiziešanu samērā vēlu. Izlasīju Latvietī Kārļa Ābeles nekrologu un nodomāju: nu ko es jaunu varu pateikt, izņemot, ka man ir no sirds žēl. Erna bija līdzgaitniece un draugs. Esam dalījuši pirmo vietu lugu sacensībās. Viņa bija manu lugas krājuma Kade pārnāksi, bāleliņ krustmāte.

Bet tad, rakstot savas kultūrvēsturiskās atmiņas, es atradu Ernas vēstuli. Viņa man cita starpā raksta:

Melburnā 1985. g. 3. novembrī.

Sveiks, Uldi!

Šodien man tāda pateicības diena. Uzgrabinu vēstules visiem foršajiem cilvēkiem, kuri „kuplināja un rotāja“ nu jau aizgājušās Rakstnieku dienas. Visu rīkotāju vārdā Tev sirsnīga pateikšana par devumu, kurā Tu biji dikti labs ir kā autors, ir kā aktieris un pateikšanā par pieteikšanu. (Es biju ceremonijmeistars).

Noslēgumā, kad kāds jautāja, kurš bijis vislabākais autors, dažas balsis nokliedza: pieteicējs! Labi Tu to lietu nostrādāji, Uldi! Katrs cits no mūsējiem būtu uzstājies ar stīvu ģīmi un stīviem datiem.

Apbrīnoju, ka Tu proti peldēt apkārt pat tādam materiālam kā Māras Kalnietes mīlas stāstiem, Uldi, atstājot iespaidu, ka biji tos lasījis un biji ko sapratis. (Es biju lasījis.)

Uldi, paldies Tev, paldies un paliec sveicināts,

Erna.

Paldies, mīļā Erna, par labiem vārdiem, cik nu pelnītiem, tā cita lieta.

Lai man atļauts citēt mana drauga Ivara Mirovica teikto:

Es par ALT teātra intelektu uzskatu Ernu Lēmani. Viņa nevadīja režijas un nespēlēja daudz lomu, bet ja to būtu gribējusi, visu būtu varējusi izdarīt ar lielu veiksmi, bet viņai nebija interese jaukties teātra politikā. Viņa atrada savu nišu ALT, un es domāju ka viņa bija savā ziņā teātra dvēsele un saite, kas to turēja kopā, kad tas pagātnes gaitās vairākkārt sāka ļodzīties un taisījās uz brukšanu.

Es pievienojos un no savas puses gribu sacīt, ka Tu biji meitietis, kā angļi saka, To ride the river with vai latviešu mēlē: Ar ko var iet kopā zirgus zagt. Un, mīļā Erna, man nav lielāka komplimenta manā vārdu krājumā. Dusi saldi līdz augšā celšanās stundai!

* * *

Es presē neesmu redzējis ne vārda par Sidnejas latviešu teātra aktiera Jāņa Salduma aiziešanu Viņsaulē. Es domāju, ka viņš ir pelnījis kādas rindiņas viņa piemiņai.

Jānis izauga un veidojās Sidnejas Latviešu teātrī no iesācēja līdz pamatsastāva aktierim. Sidnejas Latviešu teātrī darbojies no 1959-1995. g., pēc tam bijis brīvkunga lomā. Tāpat jāatzīmē viņa darbs un nopelni DV.

Jānim bija tikai 72 gadi, kad viņu apciemoja Melnā dāma. Pēc manām domām daudz, daudz par ātru.

Paldies, Jāni, par Tavu devumu teātrim, par Tavu draudzību un entuziasmu!

Uldis Siliņš



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com