Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


No Pekinas uz Adelaidi

Kārlis Rokpelnis Austrālijas Latviešu 54. Kultūras dienās

Laikraksts Latvietis Nr. 239, 2013. g. 13. janv.
Kārlis Rokpelnis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Kārlis Rokpelnis (pirmais no labās vidējā rindā) dzied Kultūras dienu Kopkora koncertā. FOTO Gunārs Nāgels.

Laikā, kad Latvijā daži jautā, vai ir vērts doties pāri puspasaules uz Austrāliju, lai piedalītos Kultūras dienās, es droši varu teikt, ka vismaz ceturtdaļpasaules garuma ceļš uz Adelaidi bija tā vērts!

Ideja par to, ka nedrīkst palaist garām Kultūras dienas radās pēc tam, kad Annas Ziedares Vasaras vidusskolas vadītāja Lilita Daenke un skolas valde man piedāvāja apmaksāt pusi ceļanaudas no Pekinas uz Adelaide, ja es piekristu mācīt vidusskolas piekto klasi. Ielūgums uz VV nāca komplektā ar apmešanās vietas solījumu, ja es izvēlētos piedalīties KD.

Ceļš no Pekinas uz Adelaide nebija pilnībā nezināms, jo jau 2009. gadā es nolēmu, ka tā vietā, lai brauktu uz mājām Ziemassvētku brīvdienās, es labāk piedzīvošu ziemu vasaras vidū un izmēģināšu dalību dienvidu puslodes 3x3. Arī palaimējās, ka pirms ģimeņu saieta Adelaidē notika Jaunatnes dienas, un Lilitai, kura togad organizēja 3x3, aiz mājas bija uzslieta telts, kur varēja apmesties pa Jaunatnes dienām, neskatoties uz to, ka māja bija pilna ar citiem dalībniekiem un ciemiņiem.

Jaunatnes dienu neformālie un arī oficiālie sarīkojumi jau toreiz mani pārliecināja, ka šejienieši gan spēj labu balli sarīkot, gan piedāvāt izsmalcinātu izklaidi. Tāpēc Kultūras dienas, kuras daudzi bija slavējuši kā vēl pamatīgākas par Jaunatnes dienām, bija neapšaubāmi vilinošs piedāvājums.

Un slavētāji nebija melojuši! Jau ar Atklāšanas koncertu bija skaidrs, ka sanākušos adelaidiešus un tālākos ciemiņus šī nedēļa lutinās ar augstvērtīgu izklaidi.

Kas vēl interesantāk, ja Jaunatnes dienās mani neatstāja sajūta, ka esmu ieradies plaša paziņu loka mājas ballītē, kurā, lai arī laipni aicināts, tikai ar grūtībām varēju izsekot iekšējiem jociņiem un iepriekšējās sanākšanas reizēs aizsāktu sarunu pavedieniem, tad šoreiz jau pats varēju turpināt pirms trim gadiem iesāktas sarunas un novērtēt, cik dažam bērni ātri izauguši pa šo laiku.

Tieši šī sasaiste, manuprāt, ir visvērtīgākais, ko Kultūras dienas gadu no gada var dot dalībniekiem. Paša neuzmanības dēļ, tautas deju uzveduma biļetes pirku tikai pašās pēdējās dienās, kad palikušas bija vien vietas pirmajā rindā. Lai arī tādēļ nevarēja redzēt uzveduma kopējo musturu, tomēr man pašam daudz vērtīgāka šķita iespēja tuvplānā atpazīt daudzās nu jau zināmās sejas un pilnībā novērtēt tajās mirdzošos smaidus un prieku par piedalīšanos.

Koncertu un saviesīgo sarīkojumu klāsts, visticamāk, bija pāri par pat visdedzīgāko sabiedrībā gājēju spējām piedalīties it visur, bet es paspēju gan nobaudīt Tālavas saimnieču gatavoto, gan krodzinieku visu ceļu no Latvijas atvestos labumus, gan uzdancot, gan uzdziedāt un visbeidzot sagaidīt Jauno gadu labā kompānijā.

Taču visnozīmīgākā bija Melburnas kora vēlīgā gādība virtuāli ņemt mani savās rindās un pat sagatavot man nošu kladi, lai varētu stāties uz skatuves dēļiem Kopkora koncertā. Kā jau sapratu Tautas deju koncertā, KD īstenā daile ir sajūtama tieši piedaloties un uzstājoties, un gan kora mēģinājumi, gan arī varenais koncerts to tikai apstiprināja.

Kultūras dienās daudz tika runāts par saiknēm ar Latviju, ko it īpaši pastiprina Dziesmu svētku tuvošanās un gatavošanās tiem. Tomēr man šķita, ka šīs nedēļas galvenais skaistums rodams tieši vietējās saknēs un cilvēkos. Spējā sanākt kopā ar patiesu prieku, lai darītu priekš sevis un sev tuvajiem. Vai ir vērts triekties pāri puspasaulei, lai to piedzīvotu? Otrajā reizē – pilnīgi noteikti!

Kārlis Rokpelnis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com