Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Jaunā Gaita Nr. 271

Rakstu krājums kultūrai un brīvai domai

Laikraksts Latvietis Nr. 237, 2012. g. 27. dec.
Juris Žagariņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

JG271 vāks.

Otto Ozols pirms pāris gadiem kā zibens no zila gaisa pārsteidza un iepriecināja latviešu sabiedrību ar bestselleri Latvieši ir visur. Kopš tā laika Latviešu Forests Gamps, kā daži viņu nodēvēja, ir tieši un no sirds, nemākslotā valodā sniedzis iknedēļas komentārus par politiskām un sabiedriskām aktualitātēm interneta portālā tvnet.lv. Aplūkojamā numurā viņu intervē Latvijas Universitātes socioloģe Dagmāra Beitnere, bet Rimands Ceplis recenzē viņa grāmatu. Kiberkambara nodaļā viens no Ozola tvnet.lv komentāriem liecina par sarežģītajām attiecībām starp rakstnieku kopienu un politikāņiem Latvijā.

Vita Gaiķe intervē piecu dzejkrājumu un 22 prozas grāmatu autori Indru Gubiņu; Una Alksne turpina iepriekšējā numurā iesākto dižpētījumu par estētismu Friča Bārdas dzejā. Rakstnieku cēlienu un mākslas izstādi 13. ASV Dziesmu svētkos Milvokos apraksta ALMA vadītāja Linda Treija un ALA Kultūras fonda vadītāja Sarma Muižniece-Liepiņa. Četru mākslinieku − Rekes Andersones, Ginta Grīnberga, Mairas Reinbergas un Andra Strazdiņa − darbu reprodukcijas no Dziesmu svētku izstādes grezno šo ziemas numuru. No Delfi-LNMM sakopotiem 100 dārgumiem Latvijas Nacionālā mākslas muzejā reproducēta Aijas Zariņas Viņš un Viņa (1986). Trešajā Laimoņa Mieriņa biogrāfijas turpinājumā Māris Brancis izklāsta līniju zintnieka mācību gadus. Jānis Krēsliņš Sr. apraksta Svena Lūkina trīsdimensionālo gleznu izstādi un parādās nofotografējies pie viena no mākslinieka pazīstamā Ņujorkas mākslas galerija izstādītajiem darbiem. Vāka attēls patapināts no Ilmāra Rumpētera gleznas Skatlogs bez skata.

Dzejas nodaļā uzstājas Imants Auziņš, Anna Dzintare, Paulis Birznieks un Leons Briedis. Satīriskā skicē Juris Rozītis aprāda trimdīšu tendenci savos kultūras pasākumos lieki godināt mītnes zemju politikāņus.

Vēstures nodaļā Latvijas Mākslas akadēmijas prorektora Ojāra Spārīša stāsts par Sv. Pētera baznīcu un Franka Gordona interesantais ieskats naciķu bendes Josefa Gebelsa sievas biogrāfijā: „Cik traka bij mīla, cik nešpetns bij naids“. Rolfs Ekmanis sava kapitāldarba Starptautiski raidījumi latviešu valodā 20. gs. otrā pusē turpinājumā pievēršas ASV valsts departamenta un CIA darbībai kādus 10 gadus pēc II Pasaules kara, atbalstot pretestības kustības aiz dzelzs aizkara. Īpaši ar fotoklāstu Ekmanis piemin savu skolas biedru Ausekļa ģimnāzijā dīpīšu nometnē Augsburgā, Rietumvācijā, Leonīdu Zariņu, kas ar izpletni nonācis Kurzemē 1953. gadā, nepārdzīvoja sakarnieka nodevību, tika notverts un, pamatojoties uz padomju kara tribunāla lēmumu, tiek nošauts gadu vēlāk. Laimonis Purs noslēdz atmiņu stāstījumu par saviem kolēgām žurnālistiem un augstiem ierēdņiem okupētajā Latvijā, uzsverot viņu uzdrīkstēšanos iespēju robežās paust patiesību un veselo saprātu.

Dažos vārdos, kā vienmēr, vērienīgas bet lakoniskas ziņas par cildinājumiem, jaunizdevumiem, mūzikas/teātra/dejas uzvedumiem, mākslas izstādēm. Vērība dota tradīciju veicināšanai, rakstītā vārda spēkam, izglītībai, diasporai, ērmīgām būšanām, ieskatam Latvijas sendienās, viņdienās un mūsdienās, Latvijas kaimiņvalstīs un tālāk ģeopolitiskajā telpā. Īsa sadaļa par statistiku koncentrētā veidā apgaismo Baltijas un visas pasaules progresu/regresu.

Grāmatu recenzijas:

Gunars Zvejnieks par Mārtiņa Lasmaņa Vārdi un mūzika: Literāra un muzikāla dažādība; Indra Ekmane par angļu autora Lukasa (Edward Lucas) Deception, Spies, Lies and How Russia Dupes the West (Spiegi, meli un kā Krievija piemuļķo Rietumus); Līvija Baumane par Elzas Ķezberes Dzeja un dzīve 3. sēj.; un Gundars Ķeniņš Kings par AABS ceturkšņizdevuma Journal of Baltic Studies 2012. gada vasaras numuru.

Globālā vislatviešu rakstu krājuma Jaunā Gaita atsevišķu numuru par $10 varat iegādāties, rakstot vai zvanot Jurim Žagariņam – tālr.: +1-413-732-3803, e-pasts: juris.zagarins@gmail.com.

Tie neabonētāji, kuri tomēr uzskata sevi par kultūras cilvēkiem, pavisam viegli var iegūt abonētāja statusu. Divu gadu abonements (astoņi numuri) maksā tikai $76, vienu gadu (četri numuri) − $39. Sūtiet čeku Jauna Gaita, Inc. vārdā (vēlams ASV dolāros, bet varam pieņemt arī jebkurā citā valūtā pēc pastāvošā valūtas kursa) Tijai Kārklei, 616 Wiggins Road, St. Paul, MN 55119, USA. Atsevišķus rudens numura rakstus, kā arī arvien topošo, bet jau plašo Jaunās Gaitas rakstu krājuma e-arhīvu, var apskatīt JG mājas lapā: www.zagarins.net/JG. Galvenais redaktors lūdz sūtīt korespondenci nevis uz veco msn.com, bet uz jau kopš 2011. gada vasaras nr. iekšējos vākos izziņoto e-adresi (rekmanis@gmail.com).

Juris Žagariņš
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com