Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Vepons ov rok“

Par mūziku, sauli un draudzību

Laikraksts Latvietis Nr. 236, 2012. g. 21. dec.
Ance Deksne -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Mārtiņš Ozols, Tija Lodiņa, Valda Biezaite, Vēsma Putniņa, Ingus Purēns, Ance Deksne. FOTO Ieva Deksne.

Aizmugurē no kreisās: Ingus Purēns, Tija Lodiņa, Mārtiņš Ozols. Priekšā: Valda Biezaite, Ance Deksne, Vēsma Putniņa. FOTO Ieva Deksne.

Rudzu lauks lielījās
Sildīt manu augumiņ;
Nelielies, rudzu lauks,
Es saņemšu dziedādams!

Ar šādu pantiņu no labi zināmās dejas Palēciens, tautas deju muzikantu grupa Vepons ov rok ieskandināja savu otro mēģinājumu saulainajā 16-17. decembra nedēļas nogalē Brisbanē. Šogad pirmo reizi visu nogali mūs priecēja saules stari, nevis lietus mākoņi.

Katru decembra mēnesi gaidu ar lielu nepacietību. Tas ir ne tikai tāpēc, lai kopā muzicētu un radītu kaut ko jaunu, bet arī tāpēc, ka ar katru no Vepons dalībniekiem ir izveidojušās ciešas draudzības saites, jo jau vairākus gadus esam gan strādājuši, gan atpūtušies kopā. Man liekas, ka mūsu draudzības saites atspoguļojas arī mūsu mūzikā, jo nekad nespēlējam no manis sīkumaini pierakstītām notīm. Galvenās melodijas, akordi un struktūra ir pierakstīta, bet tad bagātīgu ideju radošā procesā katrs dalībnieks mūzikā iesaista savu individuālo odziņu, un tā arī veidojas Vepons skaņa.

Šogad tautas deju uzvedums ir veidots par rudens tēmu, un tā organizatore Rasma Celinska ir krietni piedomājusi par šīs tēmas nozīmi, iekļaujot dažādas rudens dziesmas kā arī tradīcijas. Koncerta apmeklētāji varēs baudīt patiešām bagātu programmu – sākot ar visiem zināmām un laika gaitā iemīļotām dejām, un beidzot ar jaunām un oriģinālām horeogrāfijām. Mūzikas ziņā būs gan tradicionāli, gan liriski plūstoši, gan rokmūzikas ietekmēti muzikālie gabali. Katram gabalam esam pievienojuši savu jau iepriekš minēto odziņu ar Vepons skaņu.

Runājot par pašiem muzikantiem, man ir patiess prieks ar viņiem atkal sastrādāties, jo viņi visi jau daudzus gadus ir aktīvi darbojušies latviešu sabiedrībā ne tikai mūzikas jomā, bet arī citās nozarēs, un katrs no viņiem piedod mūzikai savu tēlu. Paldies jums visiem – Vēsma Putniņa, Tija Lodiņa, Valda Biezaite, Ingus Purēns un Mārtiņš Ozols! Nekas nevar aizvietot tās vijoles improvizācijas un balss tembrus, dubult-stabuli, basģitāras un ģitāras ritmiskās frāzes un perkusiju ritmu un tonālo dažādību.

Kultūras dienu tautas deju uzvedums šogad notiks agrāk nekā parasti – jau 28. decembrī. Tautas deju mūzikas daudzums ir apjomīgs, tāpēc šogad bija vajadzīgi divi mēģinājumi Brisbanē, lai visu varētu veiksmīgi aizvest līdz gala rezultātam. Lielu paldies no sirds par finansiālu atbalstu Vepons ov rok saka Kultūras dienu organizētājiem, LAAJ un LJAA, kas mums palīdzēja ar ceļa izdevumu izmaksām. Uz tikšanos tautas deju koncertā Adelaidē!

Ance Deksne
„Vepons ov rok“
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com