Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs“

Mariannas Auliciemas pateicība Austrālijas latviešiem

Laikraksts Latvietis Nr. 235, 2012. g. 19. dec.
Marianna Auliciema -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LaPa-muzejs

„Latvieši pasaulē“ pārstāve Brisbānē Inga Česle ar Lilliju Rudzīti. FOTO Marianna Auliciema.

Arnis Siksna Brisbānē dāvina muzejam šo matrača pārvalku, kurā māte iepakoja mantas dodoties bēgļu gaitās 1944. gadā.  Tas lieliski iederēs „Latvieši pasaulē“ 2014. gada izstādei „Latvieša koferis“. FOTO Marianna Auliciema.

Adelaides latviešu namā pirms svētku akta. FOTO Marianna Auliciema.

No kreisās: Anita Andersone, Marianna Auliciema un Daina Grosa Melburnas Latviešu namā. FOTO Marianna Auliciema.

Marianna Auliciema un laikraksta „Latvietis“ redaktors Gunārs Nāgels Melburnas Latviešu namā. FOTO Ilze Nāgela.

Decembra atvērums „Latvieši pasaulē“ 2013. gada kalendāram.  To var iegādāties rakstot uz lapainfo@gmail.com

Esmu atgriezusies Rīgā pēc valsts svētku svinībām Austrālijas latviešu centros. Šīs novembra dienas manā apziņā paliks zeltaini saulainās atmiņās, ar lielu prieku atceroties latviešu centros Austrālijā satiktos paziņas, senus draugus un no jauna iepazītos muzeja idejas atbalstītājus. Īpaši vērtīgas bija sarunas, kurās vairāk uzzināju par Austrālijas latviešu kopienas stāvokli, bažām, panākumiem un aktualitātēm. Paldies ikvienam par jūsu domām un komentāriem!

18. novembra svinības katrā no Austrālijas latviešu centriem bija atšķirīgas, ar savu skaistumu un sabiedrības īpatnībām. Pirmā uzruna notika man īpašā vietā – tik labi pazīstamajās Brisbanes mājās jeb Brisbanes Latviešu namā. Īpaši iepriecināja Brisbanes latviešu atsaucība un piedāvājumi muzeja krājuma kolekcijām. Piemēram, ilggadīgā brisbaniete Lillija Rudzīte muzeja krājumam uzdāvināja maizes doniņas no mātes ceptās ceļa maizes – tās Lillija bija glabājusi, kopš izbraukšanas no Latvijas 1944. gadā. Vēl vienu nozīmīgu dāvinājumu saņēmām no Daces Dambergas. Viņa muzejam piedāvāja pūra lādi, kuru darinājis viņas tēvs, dzīvojot Kvīnslandē. Plānots, ka šis skaistais priekšmets uz Latviju ceļos 2013. gada sākumā ar latviešu tilpņa palīdzību – šajā sakarā arī citiem Brisbanes latviešiem ir iespēja nosūtīt muzejam Latviešiem pasaulē savus ģimenes stāstus un priekšmetus, ieliekot tos pūra lādē. Sūtījumu no Brisbanes uz Latviju palīdzēs organizēt Inga Česle, muzeja Latvieši Pasaulē pārstāve Brisbanē.

Tālāk mana viesošanās notika Adelaidē, kur tiku sirsnīgi uzņemta Adelaides latviešu saimē, ar lielu interesi iepazīstot Adelaides latviešu muzeju un ar direktori Māru Kolomitsevu, pārrunājot sadarbības iespējas nākotnē. Ar lielu prieku pieņēmu Daces Dārziņas priekšlikumu kļūt par Latvieši pasaulē pārstāvi Adelaidē.

Nākamajā dienā Melburnā mani patīkami pārsteidza Melburnas latviešu skolas lielais skolēnu skaits 18. novembra svētku aktā un ziedu nolikšana uz skatuves pie lielā Brīvības pieminekļa maketa. Šo jauko brīdi paspēju nofotografēt muzeja krājumam. Melburnas sarīkojums likās īpaši svinīgs dēļ tā, ka Melburnas latviešu saime tika aicināti vilkt tautas tērpus uz namu – es pati jutos ļoti pagodināta, teikt savu uzrunu, velkot Dainas Grosas aizlienēto Rucavas tērpu. Vienīgi žēl, ka pēc sarīkojuma pietrūka laika aprunāties ar Melburnas latviešiem, jo bija jāsteidzas tālāk, lai varētu tās pašās dienas vakarā svinēt Latvijas dzimšanas dienu kopā ar latviešiem Sidnejā. Savukārt Sidnejas Latviešu biedrības svinībās visiespaidīgākais brīdis bija tās vīru koru spēcīgais priekšnesums, kurā piedalījās gan jaunāki, gan vecāki Sidnejas latviešu vīrieši.

Tālāk Latvieši Pasaulē brauciens turpinājās Kanberā, kur notika latviešu biedrības svētki. Te kopā bija sabraukuši daudzi, jo daudzi tagadējie un bijušie tautas dejotāji, lai atbalstītu Skaidrītes Dariusas apbalvošanu ar Atzinības krustu, Latvijas valsts augstāko apbalvojumu. Skaidrīte to saņēma par radošo horeogrāfes un deju skolotājas darbu, vadot Austrālijas tautas deju kopu Sprigulītis, šādā veidā kalpojot latviešiem un Latvijai. Pēc pasākuma notika sarunas ar bijušiem Saules Jostas vadītājiem Juri Ruņģi un Skaidrīti Dariusu par iespēju iekļaut informāciju un materiālus par Saules Jostas aktivitātēm Latvieši Pasaulē krājumā, sākot ar Saules jostas atribūta kasti, kura atrodas Kanberā kādas mājas bēniņos.

Manā pēdējā pieturvietā Pertā jau valdīja slavenais Austrālijas karstums. Tomēr, neskatoties uz svelmi, notika sirsnīga tikšanās ar viesmīlīgiem tautiešiem neformālā gaisotnē Daugavas Vanagu klubā. Pēc sarīkojuma pavadīju vērtīgu laiku, iepazīstot Pertas Latviešu biedrības grāmatu galdu, kurā izvēlējos vairākas grāmatas aizvest uz Latvieši pasaulē bibliotēku.

Nobeigumā vēlos sirsnīgi pateikties Latviešu apvienībai Austrālijā un Jaunzēlandē (LAAJ) par iespēju satikt un uzrunāt Austrālijas latviešus šī gada valsts svētku atceres dienās. Paldies arī visiem, kuri ir atsaukušies Latvieši Pasaulē interesēm un mērķiem, ziedojot līdzekļus, piedāvājot palīdzību un atbalstu, savus stāstus un priekšmetus. Tiesa, mana viesošanās noritēja lielā tempā, un jāatzīst, ka šajās dienās guvu vien nelielu ieskatu Austrālijas latviešu izceļošanas vēsturē un tās stāstos. Tāpēc gaidām jūs ciemos pie mums! Nākamgad, kad viesosieties Latvijā, paņemiet līdzi dāvinājumus, par kuriem sākāt jau domāt pēc mūsu satikšanās novembrī! Muzejā esam sākuši plānot un meklēt finansējumu garākai ekspedīcijai uz Austrāliju, lai veltītu pietiekošu uzmanību, ierakstot intervijas, vācot priekšmetus un liecības par izbraukšanu no Latvijas un dzīvi Austrālijā.

Turklāt mums ir prieks paziņot, ka brauciena laikā atradās vairāki pārstāvji Latvieši pasaulē muzejam Austrālijā – Dace Dārziņa Adelaidē un Inga Česle (ar palīdzi Māru Siksnu) Brisbanē. Liels paldies Dacei, Ingai un Mārai par uzņēmību un piedāvājumu kļūt par mūsu muzeja darbīgajām rokām Austrālijā!

Kā atbalstīt muzeju?

  1. Pierakstieties jaunumiem! Lūdzam visiem, kuriem ir interese uzzināt par muzeja attīstību un norisēm, rakstīt uz epastu lapainfo@gmail.com, vai sūtīt pasta vēstuli vienai no Austrālijas pārstāvēm (skat. kontaktus zemāk), vai arī pievienoties mūsu draugu pulkam Facebook/Latvians abroad – museum and research centre.
  2. Iegādājieties muzeja Latvieši pasaulē 2013. kalendāru! Kalendārā ir ne tikai latviešu vārda dienas, bet arī 12 vēsturiskas fotogrāfijas par izceļošanas vēsturi, priekšmetu attēli un stāsti no muzeja Latvieši pasaulē krājuma. Ienākumi tiks ieguldīti topošā muzeja Latvieši pasaulē darbībā. Maksa: $18USD par 1 eksemplāru (cenā ieskaitīti pasta izdevumi). Lai pasūtītu kalendāru, lūdzu rakstiet uz lapainfo@gmail.com vai pasta vēstuli, vai piezvaniet vienai no Austrālijas pārstāvēm, norādot savu telefona numuru. Mēs sazināsimies ar jums.
  3. Nododiet muzeja krājumam savu, savas ģimenes un/ vai latviešu biedrības stāstus, priekšmetus, fotogrāfijas! Lūgums rakstīt uz epastu lapainfo@gmail.com vai sūtīt pasta vēstuli/piezvanīt vienai no Austrālijas pārstāvēm.
  4. Kļūt par muzeja atbalstītāju un ziedot, atbalstot topošā muzeja izveidi! Atbalstītāja gada maksa ir 20LVL / $40AUD, iemaksājama līdz gada beigām. Atbalstītāji saņems regulāro apkārtrakstu par Latvieši Pasaulē darbību. Ja vēlaties ziedot muzejam jeb kļūt par atbalstītāju, lūdzam sūtīt epastu uz lapainfo@gmail.com vai pasta vēstuli vienai no Austrālijas pārstāvēm. Maksājumus var veikt sekojošos veidos:
  • sūtot čeku, adresētu Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs, reģ. 40008119789 uz pasta adresi Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs, Ausekļa iela 6A-12, Riga LV-1010, LATVIA
  • ar pārskaitījumu uz Latvijas bankas kontu:

    Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs
    SWIFT: HABALV22
    Swedbanka konta numurs: LV15HABA0551018556914
    Reģistrācijas numurs: 40008119789

  • ir arī iespēja maksāt ar PayPal starpniecību, izmantojot saiti, kura atrodas muzeja mājas lapas www.lapamuzejs.lv sadaļā Atbalstīt.

Tuvākā laikā muzejs atvērs arī kontu Austrālijas bankā. Par to ziņosim vēlāk!

Latvieši pasaulē pārstāvji Austrālijā:

Inga Česlis
31 Gilruth Rd, Kenmore, QLD 4069
Tālr: 0408302506
Epasts: inga.ceslis@gmail.com

Dace Dārziņa
27 Aroha Terrace, Black Forest, SA 5035
Tālr. 08 8293 4218
Epasts: dace.darzins@internode.on.net

Marianna Auliciema
Laikrakstam „Latvietis“

Intervija ar Mariannu Auliciemu lasāma laikrakstā „Latvietis“ Nr. 229.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com