Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Saules aptumsums Austrālijā

Latvijas ekspedīcijas dalībnieki to novēro

Laikraksts Latvietis Nr. 232, 2012. g. 30. nov.
Ilgonis Vilks -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Gaidot saules aptumsumu 14. novembra rītā Kērnsā, Austrālijā. FOTO Ilgonis Vilks.

Saules aptumsums 14. novembra rītā Kērnsā, Austrālijā. FOTO Ilgonis Vilks.

Ekspedīcija no Latvijas vēro sauli Kērnsā. FOTO Ilgonis Vilks.

Mēness saulei priekšā. FOTO Emīls Veide.

Saules aptumsums 14. novembra rītā Kērnsā, Austrālijā. FOTO Ilgonis Vilks.

Ekspedīcija no Latvijas vēro sauli Kērnsā. FOTO Ilgonis Vilks.

2012. gada novembrī septiņi latvieši un viens zviedrs devās uz Austrāliju novērot pilnu saules aptumsumu. Šis aptumsums bija īpatnējs ar to, ka uz sauszemes novērojams tikai Austrālijas ziemeļu daļā. Visērtāk pieejamā vieta bija Kvīnslendas piekraste pie Kērnsas (Cairns) pilsētas, un tāpēc ekspedīcija devās tieši turp. Kērnsā ekspedīcijas dalībniekus izmitināja un par aptumsuma novērojumu vietas sagatavošanu rūpējās Austrālijas latvietis Andrejs Krūmiņš ar dzīvesbiedri Zitu Sudņiku.

14. novembra rīts, kad jānotiek aptumsumam, uzausa mākoņains un brīžiem likās, ka var atmest visas cerības ieraudzīt sauli. Novērotāji uzstādīja aparatūru pludmalē, kur viņiem pievienojās vēl divi cilvēki no Latvijas – Juris Kauliņš ar līdzbraucēju Intu. Kopumā aptumsuma vērotāju sapulcējies krietni daudz, visas brīvās vietas pludmalē aizņemtas. Kāds bruņojies ar fotoaparātu, bet cits ar atpūtas krēslu un kafijas krūzi. Saule uzleca mākoņos, un jau pēc dažām minūtēm sākās aptumsuma daļējā fāze. Tā kā tobrīd saule nebija redzama, modelējām tās izskatu ar datorprogrammas palīdzību. Bet tad jūrā parādījās saules apspīdēts plankums, un arī mēs mākoņu spraugās ieraudzījām sirpjveidīgo sauli, kuru palēnām aizsedza Mēness.

Tuvojoties pilnajai fāzei, kļuva tumšāks un vēsāks, netālu no saules bija redzama spožā Venēra. Un tieši tobrīd saulei tuvojās īpaši tumšs mākonis... Bet tad, pilnajai fāzei sākoties, mākonī izveidojās brīvs ieloks, un kļuva redzams Mēness aizsegtais melnais saules disks ar sudrabaino vainaga spīdumu tam apkārt. Atskanēja publikas sajūsmas saucieni, kas nerimās visas divas minūtes, kamēr ilga pilnā fāze. Daļa mūsu grupas dalībnieku steidza fotografēt un filmēt, bet citi vienkārši baudīja fantastisko skatu. Visapkārt jūrā pamalē redzama dzeltenīga rieta blāzma. Bija tik tumšs kā pēc saulrieta, kad redzamas spožākās zvaigznes. Pieredzējušie novērotāji stāstīja, ka citās aptumsuma reizēs iestājusies gandrīz pilnīga tumsa.

Pilnās fāzes beigās gar Mēness malas nelīdzenumu izspīdēja pirmais saules stars, veidojot t.s. dimanta gredzenu, un pēkšņi dienas gaisma atgriezās. Bija tāda sajūta, ka sauli ieslēgtu kā lampu. Visi steidza dalīties iespaidos, neaizmirstot uzmest aci arī saulei, kas aptumsuma noslēguma daļā bija redzama arvien labāk. Caur koku zariem bija labi novērojamas ēnas saules sirpja formā. Nolēmām saules attēlu ar tālskati projicēt uz ekrāna. Tas piesaistīja publikas uzmanību un deva iespēju pastāstīt par mūsu ekspedīciju. Mūsu ekspedīcijas dalībnieki devās uz Austrāliju par saviem līdzekļiem, atskaitot Latvijas Universitātes Fonda pārstāvi, kurai bija dots uzdevums stiprināt kontaktus ar Austrālijas latviešiem.

Kaut arī pilna saules aptumsuma novērojumiem mūsdienās nav būtiskas zinātniskas nozīmes, tomēr katru gadu šo reto dabas parādību, kas redzama tikai īsu brīdi noteiktā vietā, dodas novērot daudzi tūkstoši cilvēku no visas pasaules. Nākamie pilnie saules aptumsumi būs labi novērojami Dienvidaustrumāzijas salās (Sumatra, Borneo, Sulavesi) 2016. gadā un ASV 2017. gadā.

Ilgonis Vilks

Lasi vēl:

Raksts portālā diena.lv http://www.diena.lv/latvija/zinas/australija-lu-parstavji-klust-par-aculieciniekiem-dramatiskam-saules-aptumsumam-13977886

Ekspedīcijas mājas lapa http://2012.eclipse-tour.org/?lang=lv

Latvijas Universitātes preses ziņa par gatavošanos braucienam http://www.lu.lv/zinas/t/15976/

par aptumsumu Vikpēdijā angliski http://en.wikipedia.org/wiki/ Solar_eclipse_of_November_13,_2012

par saules aptumsumiem latviešu Vikipēdijā http://lv.wikipedia.org/wiki/Saules_aptumsums

Klausies:

Latvijas Radio 1 raidījums Zināmais nezināmajā, 21.11.12, 14.05 – 15.00 http://www.latvijasradio.lv/ program/1/2012/11/20121121.htm



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com