Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Latvietis pasaulē

Laikraksts Latvietis Nr. 232, 2012. g. 30. nov.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Kurā viedoklī ir vērts ieklausīties? Vai svaigais skats no ārpuses ir vairāk vai mazāk vērts nekā pierastais skats no iekšpuses?

Kurta Gēdela nepilnības teorēma norāda uz neiespējamību noskaidrot visu par kādu matemātikas sistēmu, nekāpjot ārā no sistēmas rāmjiem. Līdzīgā veidā sabiedrības, kuras ir sevī pārāk noslēgtas, nespēj attīstīties pilnībā.

Latvieši ir vienmēr gājuši pasaulē, izplatot latviešu slavu tālajās zemēs, un ir veduši pasaules pieredzi atpakaļ uz mājām. Daži gājuši kājām, kā piemēram rakstnieki, brāļi Kaudzītes savā Vakareiropas ceļojumā, un citi lidojuši lidmašīnās, kā piemēram diriģents Andris Nelsons uz Birmingemu.

Tagad viens no Latvijas pārstāvjiem Eiropas Parlamentā ir Amerikā uzaugušais Krišjānis Kariņš, bet Vācijas Daugavas Vanagus vada Latvijā uzaugušais Indulis Bērziņš.

Mēs esam visur, un tieši šis fakts dara mūs spēcīgākus, bet tikai, ja mēs to spējam izmantot.

Ir muļķīgi apgalvot, ka latvietis svešumā automātiski būs tikai salašņa. Tas tikai notiks, ja mēs to pieļaujam. Protams, mums naidīgie spēki dara visu, lai tā tas būtu, bet mums, caur mūsu valsts aparātu jācīnās par latviešiem visā pasaulē.

Bet no otras puses, demogrāfiskais stāvoklis Latvijā ir jau kļuvis draudīgs mūsu pastāvēšanai, un visi reemigrācijas plāni un Nacionālās attīstības plāni liekas vairāk kā būtu kastītes atķeksēšana, nekā nopietns darbs, kam ir izredzes kaut ko būtiski mainīt. Cik nopietni ir matemātiskie modeļi, uz kuriem balstās demogrāfiskās un darba spēku prognozēs? Viltus precizitāte Nacionālās attīstības plāna piedāvātajos skaitļos liek apšaubīt visu procesu.

Populārs ir kļuvis sauklis Atdosim Rīgu Latvijai, bet tas pieņem kā izejpunktu, ka mums ir tāda Latvija, kurai atdot. Andris Grūtups aicināja: „Nebrauc prom, neatstāj savu zemi svešiem!“

Lai pārvarētu šo tuvojošos postu, mums visiem jāsaliek galvas kopā, nešķirojot Latvijas latviešus no ārzemju latviešiem, latgaliešus no kurzemniekiem, rīdziniekus no ventspilniekiem, pilsētniekus no lauciniekiem, centristus no pārdaugaviešiem. Vēsture rāda, ka ir ļoti viegli mūs šķelt, izmantojot visas iespējas, sākot ar politisko pārliecību un beidzot ar ģeogrāfisko atrašanās vietu.

Strādāsim kopā, uzklausīsim viens otru un uzvarēsim pasauli. Mēs to varam!

GN
2012. g. 30. nov.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com