Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Reemigrācijas atbalsta pasākumu plāna

Aicinājums piedalīties sabiedriskā apspriešanā

Laikraksts Latvietis Nr. 229, 2012. g. 15. nov.
Aldis Austers -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas pārraudzībā strādājošā Reemigrācijas plāna darba grupa ir nākusi klajā ar pirmajiem priekšlikumiem. Darbs tiks turpināts, taču pašreizējā stadijā pirmie priekšlikumi ir nodoti sabiedriskai apspriešanai.

Aicinām ikvienu izteikt savu viedokli, sekojot šai saitei: http://www.musuvalsts.lv/forum/?theme=5.

Vēlos atzīmēt arī to, ka Latvijai nav par katru cenu jācenšas noturēt cilvēkus uz vietas: pēc ilgstošās noslēgtības gadiem cilvēkiem ir akūti nepieciešama jaunas, citādākas dzīves pieredze, lai spētu radīt idejas Latvijas attīstībai. Tā ir brīvība, par ko esam ilgstoši cīnījušies. Tas, kas Latvijai jānodrošina, ir apstākļi, lai cilvēkiem būtu patīkami atgriezties uz patstāvīgu dzīvi Latvijā un ārzemēs iegūtās zināšanas un uzkrājumus likt lietā mūsu labā.

Manuprāt, ir pareizi īpaši atbalstīt, arī materiāli, ģimenes, kuras vēlas atgriezties, pastiprināt informācijas pieejamību par darba un investīciju iespējām Latvijā, kā arī ciešāk sadarboties ar latviešu kopienām pasaulē. No savas puses esam rosinājuši plānu papildināt ar priekšlikumiem pilnībā izskaust krievu valodas zināšanu prasības valsts iestādēs un kapitālsabiedrībās, jo tas ir būtisks šķērslis atgriezties rietumu izglītību ieguvušiem tautiešiem; valsts un kapitālsabiedrībām jāveic kampaņas, aicinot ārvalstīs dzīvojošos veidot karjeru Latvijas valsts iestādēs un uzņēmumos; jāpārskata reglamentēto profesiju, kā arī diplomu un kvalifikāciju atzīšanas regulējums, lai novērstu ierobežojumus Latvijā izmantot ārvalstīs iegūtās zināšanas.

Īpaši svarīgi atzīmēt, ka darbs pie šī reemigrācijas plāna ir iesācis ļoti plašu diskusiju par mūsu cilvēku attiecībām ar valsti. Šīs plāns ir starta šāviens ilgstošai diskusijai un procesam, kā laikā Latvijai būtu jāpārveidojas par modernu, attīstītu un spējīgiem cilvēkiem draudzīgu valsti. Protams, šie priekšlikumi neveicinās strauju un plašu tautiešu atgriešanos tūlīt un nekavējoties, un tam arī nebūtu lielas jēgas, jo darbvietu vēl nav, taču, kā jau minēju, ir ļoti svarīgi, ka ir sākta diskusija, kas jāturpina, papildinot plānu no gada uz gadu ar jauniem elementiem.

Aldis Austers
Eiropas Latviešu apvienības (ELA) prezidija priekšsēdētājs

* * *

Red.: Sabiedriskā apspriešana vietnē musuvalsts.lv notiek līdz 19. novembrim.

  1. Darba grupas izstrādātajiem priekšlikumiem ir šādi virsraksti:
  2. Darba tirgus informācijas pieejamība
  3. Programma augsti kvalificēta darbaspēka piesaistei Latvijas uzņēmumos inovāciju un jaunu tehnoloģiju ieviešanai
  4. Personu loka paplašināšana, kuriem iespējams pretendēt uz repatrianta statusu
  5. Sadarbība ar diasporu
  6. Latviešu valodas apmācības
  7. Atbalsts skolēniem, kas atgriežas/iekļaujas Latvijas izglītības sistēmā, kā arī šo skolēnu vecākiem
  8. Vienas pieturas aģentūras noteikšana

Sīkāks izklāsts lasāms gan vietnē musuvalsts.lv, gan LR Ekonomikas ministrijas vietnē http://www.em.gov.lv/em/2nd/?cat=30791



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com