Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„No grauda līdz maizei“

Mazsalacas 3x3 gaida Tevi!

Laikraksts Latvietis Nr. 91, 2010. g. 26. maijā
Indulis Bērziņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
3x3

Skanais

Salaca un Skaņais kalns pie Mazsalacas.

Ko Tu, Tava mamma, tētis vai bērni darīs jūlija pēdējā nedēļā? Atpūtīsies? No kā? No dzīves? Labāk piesakies, un kopā tā pa īstam izdzīvojiet vienu sulīgu, īsti latvisku, sirsnīgu un neaizmirstamu nedēļu 3x3 nometnē Mazsalacā!

Kas tas ir, un kas tur būs

3x3 ir pasaules latviešu kustība, kas pulcē kopā latviešus no trim pusēm – Latvijas, Austrumiem un Rietumiem, lai satiktos trīs paaudzes – bērni, vecāki un vecvecāki – un stiprinātu īsti latvisku garu.

Latvijā ik vasaru nedēļas garumā notiek divas 3x3 nometnes. Pirmā šogad notiks Ineses un Jāņa Krūmiņu vadībā Mālpilī no 11. jūlija līdz 18. jūlijam. Savukārt par otro nometni no 25. jūlija līdz 1. augustam Mazsalacā gādās Inese un Indulis Bērziņi.

Mazsalaca 3x3 nometni ir piedzīvojusi jau divreiz – 1998. gadā tajā piedalījās rekordliels vietējo cilvēku skaits, bet 2008. gadā tur notika visu zemju 3x3 vadības loka nometne. Tā kā trīs lietas allaž ir labas lietas, 3x3 nometni Mazsalaca ir gatava viesmīlīgi uzņemt vēlreiz.

Šoreiz nometnes tēma ir No grauda līdz maizei, jo Mazsalacas novads var pamatoti lepoties ar saviem zemniekiem, kas kopj laukus un audzē maizīti.

Nometne sāksies ar iespaidiem pārbagātu ekskursiju Valmierā, tad visi kopā dosies uz nedēļas mājvietu Mazsalacā, kur pēc nometnes atklāšanas uz iepazīšanās vakaru un pirmajiem dančiem ar dziedāšanu aicinās Austris Grasis, kurš, kā dzird, jau sācis cūku cepetim audzēt.

Ko tur darīs Tava ģimene

Nu, tas nu būs jāizlemj Jums pašiem! Garlaikoties vai dīki pārmest kāju pār kāju nebūs laika. Mazie bērni satiksies ar mīļām audzinātājām un darīs savus darbiņus, bet pusaudži un pieaugušie līdz pat pusdienlaikam kustinās rokas un domas dažādās gudrībās un prasmēs. Tā pusaudži varēs kalt arheoloģiskas rotas no bronzas un sudraba un veidot pērlīšu rotas, citi tikmēr varēs zīmēt animācijas filmu No grauda līdz maizei. Vēl būs iespēja nedēļas garumā iestudēt Imanta Ziedoņa poēmas, kā arī veidot māla traukus. Vieni runās par dzīvi, brīvo laiku un mīlestību, otri tikmēr gatavos latviskus ēdienus.

Pieaugušajiem (un pieaudzis nometnē ir jau no 13 gadu vecuma) paredzēti savi darbi. Vieni ies uz ģimeņu semināru, citi – uz politiku. Vieni izzinās Latvijas un Mazsalacas vēsturi Otrā pasaules kara laikā, citi smelsies spēku un zinības dievturības ievirzē, vēl citi mācīsies rakstīt un rakstīs ziņas žurnālistikas ievirzē. Un tad vēl nometnes mājas lapas un Latvijas nometņu vēstures veidošana!

Kam būs vēlēšanās, tie varēs mācīties palīdzēt otram un paši sev – kā izdzīvot plūdos vai mežā, bet tie, kam jau astoņpadsmit, izpratīs latvisko dzīvesveidu caur tradicionālo latviešu pirti, tā uzlabojot attiecības pārī.

Pēc brangām pusdienām – klāt jau pēcpusdienu ievirzes. Kam luste, tas ies spēlēt leļļu teātri vai rūpīgi izzinās latvisko gadskārtu svinēšanu, mācīsies līvu valodu un folkloru, koklēs, darinās ādas apavus, kals rotas, savukārt uz Vilku mācību aicinātas arī meitenes un sievietes, tikai līdzi jāņem labs savāžams nazis. Bet tas vēl nav viss.

Pēcpusdienā šūmēsies arī lietu, mietu, dejas un kustību teātris, bet citi rūpīgi šūs tautiskos kreklus un blūzes. Audēji dalīsies divos pulkos – kamēr vieni audīs lielajās stellēs, citi tikmēr audīs bez stellēm, un labi izdosies abiem. Kamēr vieni klīdīs pa pļavām, sies slotas un vārīs tējas, citi tikām ņems un vārīs ziepes!

Arī tas vēl nav viss. Pusotra stunda vakarpusē atvēlēta pievakares aktivitātēm, un katra diena sola izbaudīt vai apgūt ko citu. Ģimenes ar bērniem varēs mācīties folkloru, žiperīgākie metīsies danču mācībā, bet dāmas adīs, tamborēs; grābekļos un čunčinās vai arī gatavos puzurus un cepures no doņiem un kļavu lapām.

Ik dienu būs iespēja doties Mazsalacas novada kultūrvēstures ekskursijās vai izjādēs ar zirgiem. Rokas darbināt varēs visi: būs floristika un dāvanu gatavošana no dabas materiāliem, pašu rokām varēs gatavot arī citādas dāvanas, maizes dēlīšus un citus koka izstrādājumus, varēs cept un ēst pīrāgus, aust jostas vai izgatavot maisiņu ar nometnes logo. Savukārt pavisam mazie mammas un tētus vedīs uz bēbīšu skoliņu – lai zina, kas bērniem patīk un ir vajadzīgs!

Un kur nu vēl citas aktivitātes! Nometnes laikā taps disks, bet pie vakariņu galda katra ģimene saņems gluži siltu, svaigi drukātu nometnes avīzi. Balsis varēs izlocīt korī, galvu palauzīt, spēlējot galda spēlēs, būs arī Brīvā mikrofona koncerts, kā arī interesanti viesi, pasākumi un notikumi ik vakaru.

Ak, jā, nebūs vaļas laiskoties arī naktī, jo gribēsies iet uz dančiem un nīkšanu vai arī pabeigt dienā iesākto rokdarbu, padziedot kādu sirds dziesmu...

Gribi pieteikties? Dari to!

Kontaktinformācija: Ārzemju latviešus lūdzam pieteikties pie Arnolda Ruperta, liga3x3@iserv.net 2141 Brunsink N.E. Grand Rapids, MI 49503. USA. Tālr. (616) 456-8023. Dalības maksa ir $250.- USD no personas (bērniem līdz 7 gadu vecumam puscena), bet ne vairāk kā $625.- USD no kodolģimenes.

Indulis Bērziņš
Nometnes līdzvadītājs



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com