Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Viena saule pār Latviju, Tobago un Austrāliju

Adelaidē atskats uz latviešu salidojumu

Laikraksts Latvietis Nr. 225, 2012. g. 18. okt.
Ilga Vēvere -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
ALB

Adelaides Latviešu biedrību

No kreisās: Inese Laine, Marija Perejma, Lilita Daenke, Biruta Brūna. FOTO Pēteris Strazds.

„Es esmu kurzemnieks! Un Tu?“ FOTO Pēteris Strazds.

No kreisās: Astra Kronīte, Inese Laine, Marija Perejma, Lilita Daenke, Biruta Brūna. FOTO Pēteris Strazds.

Saulainajā 14. oktobra svētdienā Adelaides Latviešu biedrībā (ALB) notika šīs sezonas pēdējā literārā pēcpusdiena. Laikam jau saulainais laiks, intriģējošais nosaukums un sezonas noslēgums bija atvilinājis tik kuplu apmeklētāju skaitu, ka zālē nācās ienest visus iespējamos papildkrēslus.

Kā jau avīzēs bija rakstīts, šogad jūnijā Tobago notika 16. latviešu salidojums. Bija ieradušies dalībnieki no Austrālijas, Latvijas, Īrijas, Amerikas, Argentīnas, Venecuēlas, Vācijas, Brazīlijas, Anglijas – skaitā 50. Šī laikam bija pirmā reize, kad no Austrālijas bija 12 virtuālā kora Atbalsis (vadītāja Marija Perejma) dziedātāji – 7 no Adelaides un 5 no Melburnas. Arī no Īrijas bija 7 dziedātāji. Salidojuma organizators bija Venecuēlā dzīvojošais tautietis Guntars Gedulis, kurš šogad darbojās arī Annas Ziedares Vasaras vidusskolā (AZVV).

Neierasti bija arī tas, ka stāstnieces šoreiz bija četras. Kā pirmā publikas priekšā stājās Marija Perejma. Savā ierastajā un ar vieglu humoru dekorētajā, raitajā un bildēm papildinātajā priekšnesumā, viņa visus noskaņoja omulībai. Klausītāji ne tikai klausījās un smaidīja, bet arī no sirds izsmējās. Ļoti interesants bija video ieraksts no tikšanās Trinidadas galvaspilsētā – Portofspeinā (Port of Spain) televīzijas sestā kanāla tiešajā Morning Edition raidījumā, ko vadīja žurnālists Fazirs Mohameds (Fazeer Mohammed). Raidījumā piedalījās Latvijas Goda konsuls Trinidadā un Tobago Kirbijs Entonijs Hosangs (Kirby Anthony Hosang), pēc tautības ķīnietis, bet latviski tomēr neprot, salidojuma organizators Guntars Gedulis no Venecuēlas, Marija Perejma un Skaidrīte Zaķe no Austrālijas, Liāna Goldstrema no Īrijas. Iezemiešiem bija iespēja iepazīties ar latviešu tautas tērpiem, dziesmām un pat tautas deju. Marija pastāstīja, ka ceļotājiem jāapgūst arī pārvietošanās māksla pa šo eksotisko zemi. Autobusu pieturu kā tādu nav; izrādās, ka visas mašīnas, kurām ir zīme P, ir reģistrētas pasažieru pārvadāšanai, un nevajag stāvēt mierīgi ielas malā, bet ar ķermeņa valodu darīt zināmu savu vēlmi pārvietoties ar motorizētu transportlīdzekli.

Tad pie vārda tika Lilita Daenke, kurai pūrā līdzi bija Trinidadas mucu orķestra un kora mūzikas ieraksti. Liels pārsteigums sarīkojuma apmeklētājiem, tāpat kā salidojuma dalībniekiem, bija tas, ka no tērauda mucām var izvilināt ne tikai troksni, bet arī skaistas klasiskās melodijas.

Nākamā stāstītāja bija Inese Laine, kura jūsmoja par burvīgo tropisko klimatu, augiem, kristāldzidro un silto ūdeni.

Kā noslēguma runātāja bija Biruta Brūna, kura atklāja arī satraucošus piedzīvojumus pēc salidojuma, baudot tropu klimatu mazpilsētā Kastarā. Austrālijas latvieši bija iedomājušies, ka visur visu var pirkt par Austrālijas dolāriem, bet nekā. Daži nonāca finansiālā krīzē, bet pateicoties tam, ka latvieši Tobago pazīstami kopš 17. gs., tika atrasta izeja: nacionālā banka, kas latviešus saprata un varēja palīdzēt. Nākošais piedzīvojums bija no gastronomijas sērijas – speciālais ēdiens – iguānas gaļa ar piedevām; ar gaļu vēl varēja saprast kā rīkoties, bet ar neizdētām iguānas olām, kurām bija nevis cieta čaumala, bet mīksta, elastīga ārējā kārta, tika atrasta netradicionāla pieeja; laikam jau vietējiem bija jaunatklājums, ka olu var apēst arī ar visu ārējo kārtu. Nākošais piedzīvojums radās, kad viešņas bija uzaicinātas un vietējo jahtklubu vakariņās. Tradicionālas ritmiskās mūzikas skaņās un, pašām arī izmēģinot vietējos instrumentus, dūmainajā gaisotnē garastāvoklis nemanāmi uzlabojās līdz vieglam noreibumam, izrādās, ka vainīgs laikam augs, no kura sēklām Latvijā gatavo tumšas krāsas sviestu.

Birutas ieteikums visiem, kuri plāno doties uz Tobago ar Latvijas pasēm, jāraugās, lai lidojuma biļešu rezervācijā personas vārds ir rakstīts tieši ar tiem pašiem burtiem kā pasē, citādi sagaidāma gara skaidrošanās ar ierēdņiem un problēma ar aizlidošanu no Tobago. Ierodoties Trinidadā un Tobago ar Austrālijas pasi, lidostā ir jāpērk diezgan dārga vīza, kamēr iebraucējiem ar Latvijas pasi vīza nav vajadzīga. Bez sarīkojuma četrām referentēm, koristu vidū bija vēl trīs adelaidieši – Vizma Brūna, Ilga Vēvere un Jānis Priedkalns.

Visiem stāstījumiem cauri vijās galvenais salidojuma notikums – Līgo vakars Kurzemes līča pludmalē; no salas tropiskajiem augiem tika darināti eksotiski Jāņu vainagi, kuri neticami labi sadzīvoja ar latviešu tautas tērpiem, kā dziesmā dzied – visa laba Jāņu zāle, ko plūc Jāņu vakarā. Līgo vakara koncertā mūsu korim pievienojās arī vietējie dziedātāji, kuri ļoti ātri apguva latviešu dziesmas. Izrādījās, ka vietējiem bruņurupučiem Jāņu laiks ir olu dējamais laiks, tādēļ mums nācās atteikties no pludmales ugunskura. Toties līgot, ēst Latvijas rupjmaizi un Jāņu sieru, piedzerot Tobago alu, nekas netraucēja.

Stāstījumi beidzās ar kopīgi nodziedātu Līgo dziesmu no salidojuma repertuāra. Neiztrūkstošs bija arī galma fotogrāfs, LAAJ valdes priekšsēdis Pēteris Strazds. Sarīkojumu organizēja un vadīja Astra Kronīte, ar IT pogām darbojās Ilga Vēvere. Pēc interesantajiem stāstījumiem ALB Valdes priekšsēdis Bruno Krūmiņš aicināja visus tikpat kuplā skaitā apmeklēt nākamās pēcpusdienas un atgādināja, ka Adelaidē Valsts svētku svinīgais akts notiks 17. novembrī Tālavā, un vedināja viesus baudīt sauli, vīnu un uzkodas ALB dārzā.

Ilga Vēvere
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com