Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Valsts prezidents Ņujorkā

Uzrunā ANO un tiekas ar latviešiem

Laikraksts Latvietis Nr. 222, 2012. g. 4. okt.
Latvijas Valsts prezidenta kanceleja - Prezidenta preses dienests -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Valsts prezidenta uzruna ANO Ģenerālās Asamblejas 67. sesijā. FOTO Toms Kalniņš, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja.

Tikšanās ar ASV ebreju organizāciju pārstāvjiem. FOTO Toms Kalniņš, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja.

Tikšanās ar Fortress Investments Group vadību. FOTO Toms Kalniņš, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja.

Darba pusdienas ar Sovereign Ratings Group Standard & Poor's pārstāvjiem. FOTO Toms Kalniņš, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja.

11.septembra terora aktu upuru piemiņas memoriāla (9/11 Memorial) apmeklējums. FOTO Toms Kalniņš, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja.

Jeila universitātes apmeklējums. FOTO Toms Kalniņš, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja.

Jeila universitātes apmeklējums. FOTO Toms Kalniņš, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja.

LR Valsts prezidents Andris Bērziņš (centrā) tiekas ar Ņujorkas latviešiem. No kreisās LR goda konsuls Ņujorkā Daris Dēliņš ar kundzi Lucini un bērniem Lūnu un Matīsu. FOTO Toms Kalniņš, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja.

Latvijas Republikas Valsts prezidents Andris Bērziņš viesojās Ņujorkā, kur 26. septembrī uzrunāja ANO Ģenerālās asamblejas 67. sesiju.

Darba vizītes ASV ietvaros, 27. septembrī, Valsts prezidents Ņujorkā tikās ar ASV Ebreju organizācijas (American Jewish Committee AJC) pārstāvjiem, lai apmainītos viedokļiem par starptautiskajām aktualitātēm, kā arī par abām pusēm aktuāliem jautājumiem, kas ļauj uzturēt konstruktīvu dialogu starp ebreju kopienu un Latvijas valsti.

Sarunā tika skarti jautājumi, kas attiecas uz starptautiskās sabiedrības un konkrētāk Eiropas Savienības valstu lēmumiem par sankcijām pret Irānu un Palestīnas jautājumu. Valsts prezidents Andris Bērziņš pauda nostāju, ka Irānas situācija nav risināma militārā ceļā, un Latvija šādu pieeju nevar atbalstīt, uzsverot arī Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālās Asamblejas runā pausto, ka tās dalībvalstis ir apņēmušās ievērot hartā ietvertos principus.

Sarunas gaitā Andris Bērziņš iepazīstināja AJC pārstāvjus ar ekonomisko situāciju Latvijā, uzsverot ekonomiskās izaugsmes rādītājus un mērķus sasniegt visus kritērijus, kas ļautu pretendēt uz uzņemšanu eiro zonā.

Pārrunājot jautājumus, kas tieši skar ebreju kopienas dzīvi Latvijā, Valsts prezidents piebilda, ka šobrīd ir uzsākts aktīvs politiskais dialogs ar Latvijas ebreju kopienas pārstāvjiem par restitūcijas jautājumiem, kā arī uzaicināja AJC pārstāvjus apmeklēt Žaņa Lipkes piemiņas memoriāla atklāšanu Latvijā, kas ir privātas iniciatīvas izveidota liecība tam, kā holokausta laikā latvietis, riskējot ar savu dzīvību, izglāba vairāk nekā piecdesmit ebreju dzīvības.

Darba vizītes ASV ietvaros, 28. septembrī, Valsts prezidents Andris Bērziņš apmeklēja Jeila universitāti Ņūheivenā, Konetikutas pavalstī, kur tikās ar universitātes mācībspēkiem, latviešu izcelsmes ortopēdijas profesoru Kristapu Keggi, studentiem, kā arī iepazinās ar vienas no pasaulē prestižākajām universitātēm, mācību bāzi un bibliotēkām.

Universitātes apmeklējuma laikā Valsts prezidents iepazinās ar Jeila universitātes pilsētiņu, apskatīja reto grāmatu bibliotēkas nodaļu. Kopumā šajā universitātē ir pasaulē otra lielākā akadēmiskā bibliotēka (12,99 miljoni vienību). Andris Bērziņš piedalījās apaļā galda diskusijā par Latvijas finanšu un ekonomisko situāciju, raksturojot esošo izaugsmi un krīzes pārvarēšanas gaitu, kā arī atbildot uz mācībspēku un studentu jautājumiem par situāciju Latvijā, Eiropas Savienībā (ES) un eiro zonā.

Atbildot uz jautājumu par nākotnes prognozēm eiro zonā un ES turpmāko paplašināšanos vai iespējamajām ekonomiskās krīzes radītajām pretrunām starp valstu grupām, Valsts prezidents uzsvēra: „Eiropas Savienības izveidošanas galvenais mērķis bija miers Eiropā, un tas ir nodrošināts. Tieši tādēļ es atbalstu šo ideju un uzskatu, ka Eiropas Savienība ir jāstiprina. Miers ir svarīgāks par visu citu, to vienmēr der paturēt prātā.“ Vienlaikus Andris Bērziņš atzina, ka Latvijai kā valstij ļoti nozīmīga ir reģionālā integrācija – primāri Baltijas valstu ietvaros, kā arī Baltijas jūras valstu vidū. Runājot par priekšlikumu ES veidot federālu valstu savienības modeli, Valsts prezidents atbildēja, ka šai idejai vēl nepieciešamas nopietnas diskusijas un viedokļu apmaiņa.

Vizītes noslēgumā Valsts prezidents apmeklēja Jeila universitātes medicīnas koledžu, kur iepazinās ar unikālu neiroķirurģijas muzeja nodaļu, kā arī profesora K.Keggi kara medicīnas materiālu apkopojumu, kas tapusi pēc darba Vjetnamas hospitālī, veicot operācijas ievainotajiem ASV karavīriem.

Jeilas universitāte tika dibināta 1701. gadā Konetikutas kolonijā, tā ir trešā vecākā augstākās izglītības mācību iestāde ASV. Jeila tieslietu skola tiek uzskatīta par prestižāko tieslietu skolu ASV, savukārt pati Jeila universitāte ir viena no pasaulē prestižākajām universitātēm.

Svētdien, 30. septembrī Valsts prezidents Andris Bērziņš tikās ar Ņujorkas latviešu kopienu, kā arī apmeklēja dievkalpojumu Ņujorkas Latviešu evaņģēliski luteriskās draudzes Salas baznīcā.

Latvijas Valsts prezidenta kancelejas
Preses dienests



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com