Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Top latviešu skautisma 100 gadu grāmata

Aicinājums palīdzēt ar materiāliem

Laikraksts Latvietis Nr. 220, 2012. g. 20. sept.
Jānis Šķiņķis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisas: Alvis Eikstrēms, Jānis Šķinķis, Ints Rupners. FOTO Maija Šķinķe.

Latviešu skautismam 2017. gadā paies 100 gadi kopš Latvijā 1917. gada aprīlī Rīgā, Cēsīs un Alūksnē nodibinājās pirmie latviešu skautu pulciņi.

Šī gada 24. un 25. martā Bostonā sanāca Latviešu skautu kustības vadītāji uz savu kārtējo konferenci, kurā arī atzīmēja latviešu skautisma 95 gadu darbību un pārrunāja, kā vislabāk atzīmēt pēc pieciem gadiem priekšā stāvošo simtgadi. Pēc garākām debatēm nolēma sakārtot bilžu albumu/ grāmatu, kura būtu gatava 2017. gada aprīlī. Grāmatas sastādīšanu uzņēmās bijušais Latviešu skautu priekšnieks vad. Jānis Šķinķis un viņam pēc konferences grāmatas sastādīšanas darbā pievienojās skautu vadītāji Ints Rupners, Alvis Eikstrēms un gaidu vadītāja Maija Šķinķe.

Grāmatas sastāvs tiks iedalīts sekojošos posmos: 1. Latviešu skautisma pirmsākumi (Igaunijā un Krievijā) 1916. un 1917. gadā; 2. Latvijas Skautu centrālā organizācija (LSCO) no 1917. līdz 1940. gadam Latvijā; 3. Latviešu skautu kustība (LSkK) trimdā no 1945. līdz 1950. gadam (Vācijā, Beļģijā, Austrijā, Dānijā, Zviedrijā); 4. Pasaules tālēs no 1950. gada līdz 2017. gadam (Anglijā, Austrālijā, Kanādā, Brazīlijā, Venecuēlā); 5. Latvijas Skautu un gaidu centrālā organizācija (LSGCO) Latvijā no 1988. gada līdz 2017. gadam.

Darbs ir plašs un prasīs daudz laika, it sevišķi apzinot dažādus avotus. Latviešu skautu kustībai un latviešu gaidu kustībai pastāv muzejs Garezerā, kā arī Latvijas Skautu un gaidu centrālai organizācijai muzejs Ogrē, no kuriem varēs iegūt daudz fotogrāfiju un vēsturiskos faktus.

Esot Latvijā š.g. pavasarī un vasarā, man ir izdevies sazināties ar vairākiem bijušo Latvijas vadītāju pēcnācējiem. Viens no tādiem ir Kārlis Kalnačs, bijušā LSCO skautu priekšnieka Žorža Vikš-Soboļevska mazdēls, kurš mums iedeva sava vectēva albumu ar ļoti vērtīgām, vēl nekur nepublicētām fotogrāfijām. Pats Žoržs Vikš-Soboļevskis mira izsūtījumā Sibīrijā. Otrs bijušais LSCO skautu priekšnieks Kārlis Dzirkalis mira Ohaijo pavalstī, ASV, bet viņa skautu albumus atradām muzejā Ogrē.

Jau agrāk, 1960. gadā ASV izdeva vad. Valdemāra Klētnieka grāmatu Latviešu skautisma 40 gadi un 2000. gadā LSkK Latvijā izdeva vad. Viļa Treimaņa sastādīto grāmatu Pasaules tālēs – latviešu skautisma 80 gadi. Abas šīs grāmatas ir labi avoti par latviešu skautismu, bet ar maz fotogrāfijām. Gribam šai 100 gades albumā ievietot galvenokārt fotogrāfijas. Tamdēļ, lai iegūtu jo plašāku pagātnes fotogrāfiju klāstu, ir nepieciešams apzināt gan bijušo Latvijas, gan Vācijas, gan tagadējo laiku vadītāju un skautu pēctečus, kuri savā mantojumā ir ieguvuši sava vectēva vai tēva skautu dokumentus.

Mēs, grāmatas/albuma sastādītāji, griežamies pie jums – bijušiem skautiem un vadītājiem, kā arī viņu pēctečiem apskatīties savos arhīvos, plauktos un arī kastēs, vai tur nav kaut kas vērtīgs paslēpies. Izglābsim šīs vēsturiskās vērtības no pazušanas un tā piedalīsimies latviešu skautisma 100 gadu vēstures dokumentēšanā.

Katrā laikā variet sazināties ar Jāni Šķinķi, 12-33 Estates Lane, Bayside, NY 11360, telefons: +1-718 229-8055 vai ar e-pastu Maijaps@aol.com.

vad. Jānis Šķinķis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com