Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


3x3 nometne Īrijā notika pirmoreiz

„Šī ir bijusi tāda nometne, kādai jābūt 3x3“

Laikraksts Latvietis Nr. 212, 2012. g. 27. jūlijā
Sandra Bondarevska -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
3x3_Sarkans

3x3 dalībnieki. FOTO Andris Tomašūns.

3x3 dalībnieki. FOTO Andris Tomašūns.

„Pirms nometnes mēs tikai nojautām, kādam īsti ir jābūt 3x3. Tagad, kad nometne jau beigusies, un 3x3 dibinātāja Līga Ruperte atzīst, ka šī ir bijusi tāda nometne, kādai jābūt 3x3, esam bezgala gandarīti, ka mums ir izdevies to īstenot,“ ar patiesu prieku atzīst Īrijas pirmā ģimeņu saieta rīkotāji. „Protams, turpmāk būsim daudz zinošāki, jo nu esam izgājuši cauri visam procesam – gan sagatavošanas posmam, gan pašai nometnes norisei. Nākošreiz daudzas lietas darīsim pavisam savādāk,“ tā Īrijas 3x3 padomes locekļi un lūdz vislielāko paldies par padomiem teikt Līgai Rupertei un Inesei Krūmiņai. Viņas nometnes rīkotājus čakli konsultējušas gan nometnes sagatavošanas laikā, gan nākušas talkā arī pašas nometnes laikā.

Saietā Zaļajā salā no 17. līdz 24. jūnijam pavisam piedalījās 83 dalībnieki un Dublinas kalnos Lārčhilā, kur notika nometne, bija sabraukuši latvieši no Zviedrijas, ASV, Kanādas, Lielbritānijas, Latvijas un, protams, Īrijas. Nometņotāji piedalījās pavisam 14 ievirzēs, un visai nometnei cauri pamīšus ar Apvārsni vijās arī Jāņu mācība, jo Īrijas pirmajai nometnei nedēļa pirms Jāņiem tika izvēlēta ar īpašu nolūku.

Pirmkārt, lai iemācītos tā pa īstam līgot, otrkārt, lai pirmā nometne paliktu atmiņā ar visspilgtākajiem un latviskākajiem svētkiem, kādi vien iedomājami, un, treškārt, lai tieši līgojot pulcinātu kopā Īrijas latviešus, jo ne tikai rīkotājiem, bet arī daudzajiem Īrijā mītošajiem latviešiem līdz šim bija visai maz zināšanu par 3x3 un īpašo gaisotni, kas valda nometnē.

Nedēļas laikā Īrijas nometnē, apmeklējot sekojošas ievirzes, nometņotāji papildināja zināšanas Austra Graša (par latviešu valodas vērtību pasaules kontekstā), Andra Tomašūna (caur mūsu pašu fotoalbumiem – ceļojumā uz pagātni), Jāņa un Lailas Kirmuškas (gan bērniem, gan pieaugušajiem, leļļu valstība), Viestura Zariņa (Latvijas un Īrijas alus gatavošanas vēsture, brūvēšana, lietošanas kultūra, baudīšana), Līgas Rupertes (3x3 kustības dibinātāja) un Māras Tupeses (savstarpējo attiecību uzlabošana ģimenē un bērnu audzināšana), Ineses Krūmiņas (latviskās virtuves noslēpumi, Saulgriežu rituāli un Jāņu svinēšanas tradīcijas), Jāņa Krūmiņa (seno latviešu cīņu un veiklības prasmes), Aelitas un Jura Batņas (latvisko pirts rituālu noslēpumi), Līgas Reiteres (ventiņu stāstniece un Zāļu sieva), Mārītes Briedes (rotaļas un spēles ½x½), Māra Brasliņa (latviešu danči), Valērija Martinkēviča (sporta nodarbības bērniem), Ilvas Kramas (radošās mākslas un veidošanas nodarbības) un Valdas Birkmanes (kā aust bez stellēm) vadībā.

3x3 laikā pie nometņotājiem ciemojās arī Austra Graša uzaicinātais ķeltu valodu speciālists profesors Rourijs Ohiginss (Ruairí Ó hUiginn), īru dzejnieks Maikls Oloklins (Michael O'Loughlin), alus darītājs Trevors Virtmens (Travor Wirtman) un portāla Baltic-Ireland redaktore Laima Ozola. Notika lekcijas par Īrijas latviešu vēsturi un brauciens uz pīpju meistara Kārļa Pētersona muzeju Salinogīnā, pārgājiens kalnos un Daudzinājums piederībai, ko vadīja Inese un Jānis Krūmiņi.

Tagad, pārskatot fotogrāfijas un pārlasot dalībnieku vērtējumu anketas, šķiet, ka mums tomēr izdevās izveidot mazu Latviju tepat Dublinas pievārtē.

Sandra Bondarevska
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com