Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Livonijas un Vācijas sadarbība

Kaspara Kļaviņa referāts Hērstelē pie Minsteres

Laikraksts Latvietis Nr. 211, 2012. g. 24. jūlijā
Liene Brokane -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Klavins_Kaspars

Kaspars Kļaviņš. FOTO Zuze Krēsliņa-Sila.

Brāļu Kaudzīšu „Mērnieku laiki“ vācu valodas tulkojumā.

2012. gada 19. jūlijā plkst. 19.00 Dr. hist. Kaspars Kļaviņš, Rīgas Tehniskās Universitātes profesors, APPC vecākais pētnieks, uzstājās Hērsteles (Hörstel) pilsētā Vācijā, Ziemeļreinas-Vestfālenes federālajā zemē, Grāvenhorstas klostera galerijā (Kunsthaus Kloster Gravenhorst) ar savu referātu Vestfālenes linu tirgotāji un latviešu zemnieki/tirgotāji (Westfälische Tödden und lettische Bauern-Händler), kuru klausīties ieradās ap 100 viesu. Ievadvārdus teica Dr. Heinrihs Hofšulte, kādreizējais Šteinfurtes apgabala pārvaldes priekšnieks, kurš aktīvi darbojies arī Eiropas Parlamentā.

Referātā uzsvars tika likts uz ciešo Vestfālenes un Livonijas teritoriju sadarbību kopš vēlīnajiem viduslaikiem, 20. gadsimta pirmajā pusē šī sadarbība diemžēl pārtrūka. Saiknes bijušas tik ciešas, ka savulaik latvieši un vācieši savā starpā sarunājās kopīgā valodā, t.s., lejasvācu dialektā.

Saistībā ar referāta tēmu tika minēti arī brāļu Kaudzīšu sarakstītie Mērnieku laiki, pirmais romāns latviešu literatūrā, kura tulkojums vācu valodā publicēts tikko, un šis tulkojums tapis, pateicoties referenta uzņēmībai. Noslēgumā K. Kļaviņš rezumēja, ka visos laikos cilvēkiem, kurus vieno, piemēram, amats, ir bijis vieglāk sadarboties reģionālā līmenī. Pēc referāta klausītāji izmantoja iespēju uzdot jautājumus, diskutēt un dalīties savos iespaidos, kā arī apskatīt skaisto pasākuma norises vietu un teritoriju ap restaurēto klosteri.

Kaspars Kļaviņš (dz. 1968. g., Rīgā), kurš 2012. gada vasaras semestri pavadījis Minsteres Universitātes Vēstures fakultātē kā DAAD (Vācijas Akadēmiskā Apmaiņas Dienesta) viesprofesors, studējis Latvijas, Hamburgas, Minhenes, Minsteres un Centrāleiropas (Budapeštā) Universitātēs un ir Monaša (Monash) Universitātes (Austrālijā) pētniecības zinātniskais līdzstrādnieks (Adjunct Research Associate); Redingas Universitātes (Apvienotā Karaliste) zinātniskais līdzstrādnieks (Research Associate); Lielbritānijas Karaliskās mākslas, ražošanas un tirdzniecības veicināšanas biedrības (The Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce (RSA)) biedrs.

Liene Brokane
Ventspils Augstskolas Erasmus stipendiāte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com