Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


50. Teātru festivāls nupat jau klāt

Kas tur būs skatāms?

Laikraksts Latvietis Nr. 82, 2010. g. 31. martā
Jānis Čečiņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL50TF

Jebkādā rēķināšanā un jebkādā skatījumā, 50 ir ievērojams skaitlis. Cilvēka mūžā – 50 gadus parasti atzīmē ar lielām svinībām, jo sasniegts jau ir daudz, bet daudz vēl stāv priekšā. Laulātā dzīvē – 50 gadus atzīmē ar vēl lielākām svinībām, jo kopīgi plānots un sēts ir daudz, un ražas laiks nu stāv priekšā. Bet kā ir ar kopīgiem, 50 gadus ilgiem sabiedriskiem svētkiem? Kas tur panākts un kā tos atzīmēt? Noteikti ar ļoti lielām ceremonijām!

Runa šoreiz ir par pasaules vecāko latviešu teātru festivālu – Austrālijas latviešu teātru festivālu, kam šogad piepildās 50 gadi. Trimdā otra tāda teātru festivāla nav, un kaut Latvijā notiek amatierteātru dienas, kurās piedalās daudzi ansambļi, tās nevar lepoties ar tik teicamu vēsturi kā Austrālijas latviešu teātru svētki! Teātru festivāli jau 50 gadus regulāri dažādās pilsētās ir pulcējuši vismaz divus, bet parasti vairākus, no Austrālijā kādreiz pastāvošiem septiņiem latviešu teātriem.

Tāpat kā pirms 50 gadiem pirmais festivāls, tā arī šogad piecdesmitais savu mājvietu atradīs uz Sidnejas Latviešu nama skatuves. Un tāpat kā pirmajā piedalījās 3 ansambļi (Sidneja, Melburna un Adelaide), tā arī šoreiz piedalīsies 3 ansambļi, bet adelaidiešus šoreiz aizstās vēl tālāki viesi – vienmēr Sidnejā mīļi gaidītie un ilgi neredzētie, pertieši.

Pertas Latviešu dramatiskā kopa cels priekšā pazīstamās Latvijas autores Māras Zālītes Zemes nodokli. Māra pati par lugu raksta „Zemes nodokļa tēma – ...ka par savu brīvību, nākotni un labklājību maksājam ar savu vecāko paaudzi... Taču no -sociālā nav atraujams vispārcilvēciskais slānis par mīlestību un naida neatšķetināmo savijumu... Šķiet, man to izdevies pasniegt ar zināmu humoru.“ Nāk klajā sen notikušas ciešanas, nodevības, liela traģiska mīlestība un izrādās, ka gandrīz nekas nav tā, kā izskatās. Pirmizrāde Zemes nodoklim bija 2003. gadā, un luga tulkota vairākās valodās un izrādīta Amerikā, Austrālijā, Vācijā, Igaunijā, Krievijā un citur. AL50. TF to redzēsim sestdien, 24. aprīlī plkst. 15.00.

Pāris stundas vēlāk, plkst. 18.00 Sidnejas Latviešu teātris uzvedīs vienu no Šekspīra vispopulārākajām komēdijām – Divpadsmito nakti. Cik zināms, tās pirmizrāde bija 1602. gadā 2. februārī, un nosaukums atsaucas uz divpadsmito nakti pēc Ziemsvētku dienas, kad bija pieņemts kalpiem pārģērbties par kungiem, vīriešiem par sievietēm un vienam otru ņemt un pamatīgi izzobot. Pārpratumi, intrigas, mīlestība, asprātības, kumēdiņi, kautiņi un laimīgas beigas gadu simtiem ir nodrošinājušas Divpadsmitās nakts popularitāti. Tā bija pirmā no Šekspīra lugām ko 1937. g. pārraidīja Anglijas televīzija, tā ir tulkota turpat vai visās pasaules valodās, vairākkārt uzvesta Latvijā. Vācijas DP nometņu laikā to var pieskaitīt pie populārākajām lugām ar ko Mērbekas Latviešu teātris apbraukāja citas nometnes, un 1964. gadā tā jau piedzīvoja SLT iestudējumu. Šī iestudējuma pirmizrāde būs iepriekšējā svētdienā, 18. aprīlī, plkst. 13.00.

Būs pasaules klasikas, būs šodienas Latvijas realitāte, un svētdien, 25. aprīlī plkst. 13.00 Austrālijas Latviešu teātra iestudējumā būs ASV autora Alberta Gurneja (A. Gurney) 1988. g. rakstītā vieglā sadzīves komēdija Kokteiļu stunda. „Nav vērts vairs iet uz teātri.“ pašapmierināti saka 75 gadus vecais ģimenes galva Bradlijs (Bradley). Agrāk teātrī varēja redzēt skaistus cilvēkus, pavīpsnāties par kādu mīlestības pārkāpumu, bet viss galu galā beidzās laimīgi un publika varēja priecīga atgriezties mājās! Tomēr visu šo, tagad tik mierīgo, Bradlija dzīvi drīz vien sagriež ar kājām gaisā dēls Džons, kurš ierodas ciemos tieši vecāku iemīļotā kokteiļu stundā, lai lūgtu viņu piekrišanu uzvest savu jaunāko lugu – lugu par savu ģimeni!

Ne tikai aktieriem būs iespēja piedalīties šajā teātru festivālā, – bet zinot, cik mums ir labi izglītota publika, tad tie, kuri noskatīsies visas 3 izrādes, varēs arī balsot par labākiem aktieriem un labāko ansambli. Jā, pēc ilgiem gadiem teātru festivālā atgriezīsies publikas tik ļoti iemīļotās godalgas. Bet, kur agrākajos festivālos godalgu noteicēji bija īpašas žūrijas komisijas, šoreiz noteicēji būs paši galvenie – mūsu publika! Balsot varēs katrs, kurš iegādāsies TF kopbiļeti. Kopbiļete būs derīga uz vienu no Divpadsmitās nakts izrādēm (18. vai 24. aprīlī), kā arī uz Zemes nodokļa un Kokteiļu stundas izrādēm.

Publikas lēmumus paziņos Saviesīgā vakarā, svētdien, 25. plkst. 16.00, kad bez svinīgās godalgošanas ceremonijas, varēs baudīt ansambļu jautros priekšnesumus un gardas vakariņas. Ieeja Saviesīgā vakarā ieskaitīta kopbiļetes cenā – $75/$60. Biļetes uz atsevišķām izrādēm vai Saviesīgo vakaru $25/$20.

Visas biļetes varēs iepriekš iegādāties Sidnejas Latviešu biedrības Rīgas grāmatnīcā –

tel.: (02) 9744 8500,
faks.: (02) 9744 7652,
e-pasts: -slb_riga@bigpond.com . Kopbiļetes jāizpērk līdz ceturtdienai 22. aprīlim.

Tā kā 50. Teātru festivāls nāk tikai vienreiz pēc tik ļoti daudzu cilvēku ilgi nostrādātiem gadiem, tad lai to pienācīgi atzīmētu, bez teātru izrādēm būs vēl divas izstādes, mūzika, īpaša programmas grāmatiņa un vēl citi pārsteigumi. Nāciet, skatieties, priecājieties!!!

Jānis Čečiņš
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com