Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Liepājas skolēni debašu čempionātā Brisbanē

„Austrālija ir patiesa, atvērta un mīlestības pilna“

Laikraksts Latvietis Nr. 141, 2011. g. 13. apr.
Arnis Siksna -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Artūrs Čukurs, Dagnija Deimante-Hartmane, Anda Ziemele. FOTO Arnis Siksna.

Jau otro gadu Latvijas delegācija piedalās Pasaules individuālā debatēšanas un publiskās runāšanas čempionātā (World Individual Debating and Public Speaking Championship) (WIDPSC), kurš šogad no 2. līdz 8. aprīlim notika Brisbanē, Mortinbeija Zēnu koledžas (Moreton Bay Boys' College) telpās. Šādas sacensības rīko jau 24. reizi. Tās notiek angļu valodā, un tajās piedalās vidusskolas skolēni no dažādām pasaules valstīm. Šogad piedalījās 130 skolēni no 15 valstīm. Latviju pārstāvēja Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas 11. klases skolēni – Anda Ziemele un Artūrs Čukurs, un viņu angļu valodas skolotāja Dagnija Deimante-Hartmane.

Katrs čempionāta dalībnieks sacentās četrās disciplīnās: debatē, izteiksmīgā lasījumā (interpretive reading), improvizētā runā (impromptu speaking), pārliecināšanas runā (persuasive speaking) vai pēcvakariņu runā (after dinner speaking). Dalībnieku sniegumu katrā kategorijā vērtēja vairāki treneri (coach), to starpā arī Dagnija Deimante-Hartmane.

Dagnija ar diviem citiem Liepājas Valsts 1 .ģimnāzijas skolēniem jau piedalījās 2010. gada čempionātā Lietuvā. Viņa saka: „Lai gan debašu kustība Latvijā sāka attīstīties deviņdesmito gadu vidū, publiskās runas konkursi aizsākās tikai pirms sešiem gadiem. Taču debašu kustība un publiskās runas konkursi nav iemantojuši pietiekami lielu popularitāti Latvijā, un tādēļ piedalīšanās šādos starptautiskos konkursos palīdz stiprināt pārliecību par debašu un publiskās runas nepieciešamību.“

Konkursa programmā bija ietilpināti arī izbraukumi, lai dalībnieki varētu iepazīties ar Austrālijas dabu un paražām: lauku pavardu (angl.: barbecue), lauku dejas basām kājām, Austrālijas sīkumu viktorīnu, Zelta piekrastē peldēšanās un krikets, burāšana Mortona līcī, aitas suņu un aitu cirpšanas izrāde un, protams, arī apmeklējums ķenguru un koalu parkā. Atlikušajā dienā pēc konkursa Arnis un Māra Siksnas liepājniekiem deva iespēju apskatīt Brisbanes centru un Modernās mākslas galeriju (Gallery of Modern Art), kā arī iegādāties Austrālijas suvenīrus. Par saviem iespaidiem konkursā, un esot pirmo reizi Austrālijā, Liepājas jaunieši izsakās šādi:

Artūrs Čukurs: „Pilna soma ar bagātīgu pieredzi, neatsveramām zināšanām un neaizmirstamām atmiņām par konkursu un jauniegūtajiem draugiem no visas pasaules – viss, kas palicis pāri pēc šī grandiozā un vērtīgā pasākuma, kas manā dzīvē noteikti aizsāka jaunu lappusi un pavēra vēl neredzētus plašumus.

Jau pati doma par piedalīšanos starptautiskā konkursā vienā no viseksotiskākajiem pasaules nostūriem – Austrālijā – bija kā sapņa piepildījums, bet pati viesošanās Brisbanē pie austrāliešu viesģimenes, kā arī pie latviešiem, Kvīnslandes skaistā daba, savdabīgā kultūra, konkursa atmosfēra un milzīgā pieredze atsvēra visas gatavošanās pūles šim ceļojumam.

Paldies jāsaka manai ģimenei, Debašu centram, Liepājas Valsts 1. ģimnāzijai (un vislielākais paldies skolotājai Dagnijai Deimantei-Hartmanei!), Arnim un Mārai, konkursa organizatoriem, Austrālijai un austrāliešiem par neaizmirstamu piedzīvojumu, ko atcerēšos visu savu mūžu. Paldies visiem!“

Anda Ziemele: „Kad man radās iespēja doties uz Austrāliju, uz zemi tur lejā, lai piedalītos šai starptautiskajā konkursā, man tas likās prātam neaptverams. Nerunājot jau par to, ka publikas priekšā kājas trīcēja un rokas svīda... kā jau visiem. Taču līdz tam īsti vēl neaptvēru kādu izaicinājumu un piedzīvojumu esmu pieņēmusi. Kādu godu un lepnumu nesīšu – par Latviju.

Austrālija ir patiesa, atvērta un mīlestības pilna. Zeme pilna smaidu, saules staru un siltuma. Es jutos laimīga. Jutos kā mājās. Tika piedzīvots visplašākais emociju spektrs – uztraukums, asaras, skumjas un vilšanās, bet mīlestība, laime, prieks, miers, saviļņojums... tas stāvēja pāri visam. Esmu piedzīvojusi tik daudz un tikai pāris dienās!

Paldies Austrālijai par tās viesmīlību, par mīlestību un siltumu, ko tā gādāja – paldies par visu! Es nekad neaizmirsīšu Austrāliju un tās cilvēkus... Vairāk par visu man ir lepnums. Lepnums par Latviju un latviešiem. Novēlu visiem spēku, izturību un nekad nezaudējiet mīlestību pret savu valsti, savu tautu. Mēs esam daudz, bet esam... vienoti!“

Arnis Siksna
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com