Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


3x3 Cesvainē

Tēvu tēvi laipas meta, bērnu bērni laipotāji

Laikraksts Latvietis Nr. 140, 2011. g. 6. apr.
Ingus un Egija Krūmiņi -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
3x3

Šie tautas dziesmas vārdi ir vispasaules latviešu ģimeņu saieta Cesvaines 3x3 (2011. g. 3.- 10. jūlijam) pamattēma, kuras aktualitāti un nozīmīgumu mēģināsim apzināt un izprast visas nedēļas garumā. Īpašu referātu par šo tēmu saietā lasīs Janīna Kursīte, folkloras un filoloģijas zinātniece, profesore un pētniece.

Droši varam teikt, ka šī tēma atspoguļo arī visas 3x3 kustības būtību, jo 3x3 mērķis ir pēc iespējas plaši un vispusīgi mūs iepazīstināt ar visu latvisko un tā izpausmēm, kā arī aicināt mūs domāt par to, kādi latvieši mēs esam un kādi vēlētos būt, kādu vietu piešķiram latvietībai savā vērtību sistēmā un kā tas atspoguļojas mūsu dzīvēs. Un kas vēl nozīmīgāk – mēs šeit, 3x3, īpaši domājam, kā šīs vērtības nodot tālāk, darbojoties visai saimei kopā – no vecvecākiem un vecākiem uz bērniem un mazbērniem.

Nometnes programma piedāvā dažādas iespējas Cesvaines, tās kultūras mantojuma un ļaužu iepazīšanai. Darbosies novadpētniecības un Cesvaines novada folkloras ievirzes. Visi kopā varēsim iepazīties ar Cesvaini trešdien, kad apskatīsim Cesvaines pili, paviesosimies Cesvaines pienotavā, kā arī ciemosimies īstā lauku sētā – Jugurcos. Jugurci ir mājas ar samērā senu un interesantu vēsturi gan no 1928. gada, gan arī pavisam nesenā pagātnē. Protams, saimniekiem ir arī savi mājdzīvnieki – kazas, kuras dod baltu, veselīgu pieniņu, no kā gatavo gardu sieru, vistas dēj olas ar saules dzeltenuma pilniem vidučiem, un tad jau arī lepnās zosis, pa kādai pīlītei un neiztikt arī bez diviem suņiem un trīs kaķiem. Ir kur nopeldēties un pabraukt ar īstu koka laivu un iemērkt makšķeri. Bet ko nu daudz te stāstīt, kā saka: labāk vienreiz redzēt, nekā simtreiz dzirdēt.

Protams, būs iespēja dažādās ievirzēs mācīties latvisko: gan praktiski, gan teorētiski, gan no mūsu senču laikiem, gan mūsdienām. Būs rotu kalšana bērniem un pieaugušajiem, etnogrāfisku vainagu darināšana, kokgriešana, metālkalšana, klūdziņu pinumi, ādas apstrāde un cepuru darināšana no doņiem un kļavu lapām, ziepju darbnīca un latviskā virtuve. Būs bēbīšu skola pašiem mazākajiem ar viņu vecākiem un ½ X ½ jau mazliet lielākiem.

Būs pirts mācība, kurā pirtnieki Aelita Vilde-Batņa un Juris Batņa stāstīs par latviešu pirts tradīcijām un īpatnībām, kā arī ievirzes dalībniekiem piedāvās ekskluzīvu iespēju – tikt nopērtiem atbilstoši latviskam pirts rituālam. Ievirzē Zāļu sievas padomi Līga Reitere stāstīs par ārstniecības augu vākšanu un pielietošanu tautas medicīnā, būs ziedu kūre pirtī, trejdeviņu ziedu pirtsslotas un vainagi, nezāļu kulinārijas receptes.

Interesanta būs ievirze par bitēm. Ja tevi interesē biškopības vēsture, stropi un inventārs, savvaļas un sētie nektāraugi, biškopības produkti, to nogaršošana, vaska sveču liešana un tīšana, un visbeidzot medus atvākošana un sviešana, tad šī ievirze domāta tieši tev. Notiks 3x3 jau pārbaudītas un arī jaunas nodarbības – vēsture, ģimeņu psiholoģija, fotogleznu gatavošana, deja un kustība, teātris, koris, basketbola turnīrs, zolītes apmācība un turnīrs.

Vakaros būs nīkšana – dziedāšana un dancošana uz nebēdu! Otrdienas vakarā Brīvā mikrofona koncertā savu talantu un varēšanu varēsi parādīt arī tu, bet piektdienas vakara daudzinājumā runāsim un dziedāsim par vara saknēm: gan par tām mītiskajām vara saknēm, no kurām izaug koks ar zelta zariem un sudraba lapām, gan par mūsu pašu stiprajām (vai ne tik stiprajām) vara saknēm šeit, mūsu tēvu zemītē un latvietībā, lai jebkur mēs nebūtu.

Katru dienu iznāks nometnes avīze, un katru rītu rādīsim TV ziņas par nometnes norisēm iepriekšējā dienā. Protams, būs vijolnieces Rasmas Lielmanes koncerts, pārsteigumi no cesvainiešiem un viņu viesiem, un vēl daudz kas, ko vienā rakstā nemaz nevar izstāstīt.

Mēs, rīkotāji, ceram, ka šī nedēļa būs labiem notikumiem un gaišām emocijām bagāta – tik skaista, lai tumšajos rudens un ziemas vakaros varētu sirdi sildīt ar saulainām atmiņām par saietā piedzīvoto.

Pieteikšanās ārzemju dalībniekiem (līdz 1. jūnijam) un sīkāka informācija pie Arnolda Ruperta, ­liga3x3@iserv.net, 2141 Brunsink N.E., Grand Rapids, MI 49503, USA. Tālr. +1 (616) 456-8023.

Gaidām tevi Cesvainē!

Ingus un Egija Krūmiņi
3x3 2011 Cesvainē vadītāji
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com