Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Oskara Kalpaka piemiņas akts Brisbanē

Referātam par Kalpaku un Latviešu leģionu sekoja koncerts

Laikraksts Latvietis Nr. 136, 2011. g. 16. martā
Ance Deksne -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Ance Deksne un Valda Biezaite. FOTO Ieva Deksne.

Brisbanes Latviešu biedrības koris „Beverīna“. Diriģente Marija Svilane, pianiste Ance Deksne. FOTO Ieva Deksne.

Kalpaka diena man parasti ir bijusi viena no vismīļākajām atceres dienām, ko atzīmējam Brisbanē. Man liekas, ka tai piemīt īpaša sajūta, un man arī ļoti patīk daudzu kara un leģionāru dziesmu melodijas, ar kurām atceramies apņēmīgo, nenogurstošo un dzimteni mīlošo Oskaru Kalpaku un Latviešu leģionu.

5. marta pēcpusdienu iesāka Uldis Zodiņš ar atklāšanas runu. Tad kopīgi tika dziedāta Latvijas valsts himna. Tai sekoja informatīvs un saistošs referāts, kuru lasīja Juris Meija. Uzzinājām izsmeļošu informāciju par Oskaru Kalpaku un leģionu. Runa tika papildināta ar vizuāliem paraugiem – kartes, zīmējumi un fotogrāfijas.

Pēc maza pārtraukuma sekoja pēcpusdienas muzikālā daļa. To iesāka divas Zigrīdas meitenes Ance Deksne un Valda Biezaite. Šai dienai veltītās un aranžētās dziesmas tika atskaņotas dažādu instrumentu pavadībā. Pirmā (seno latviešu kara dziesma) bija Pati māte divām balsīm un perkusijām. Otra bija liriskā un plūstošā Kas tie tādi karavīri kokles un stabules pavadījumā. Kā pēdējo mēs spēlējam un dziedājām bravūrīgo leģionāru dziesmu Re, kur stalti karavīri akordeona un bungu pavadījumā.

Tad baudījām Liānas Iksenas izjusti lasīto J. Ziemeļnieka dzejoli Veca dziesma. Muzikālie priekšnesumi turpinājās ar manu klavieru solo, kas bija visiem zināmā kora dziesma Vēji aizpūš gadus, kuru izpildīju ar improvizāciju.

Pēcpusdienas muzikālo daļu noslēdza BLB koris Beverīna ar diriģenti Mariju Svilani un ar Ances Deksnes klavieru pavadījumu. Skatītāji varēja baudīt trīs dziesmas – Ziedi, ziedi balta roze, Karavīri bēdājās un Lielā junda. Bija prieks redzēt apņēmīgus un dziedātmīlošus cilvēkus!

Vakara nobeigumā sekoja vīns, uzkodas un patīkamas sarunas Brisbanes Latviešu namā.

Liels paldies Edvīnam par labo organizēšanu!

Ance Deksne
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com