Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kompaktdisks „Latviešu impresijas“ (2010)

Andra Dārziņa – altvijole, Andreas Kerstens – klavieres

Laikraksts Latvietis Nr. 132, 2011. g. 16. febr.
Ilze Nāgela -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DarzinaAndra

Andra Dārziņa.

DarzinaLatvianImpressions

Kompaktdisks „Latviešu impresijas“.

Andras Dārziņas un Andreasa Kerstena ieskaņotais solo albums Latviešu impresijas ir pirmais kompaktdisks, kas jebkad ir bijis veltīts tieši latviešu komponistu radītajai mūzikai altam! Šajā CD ieskaņotie seši opusi sniedz savdabīgu latviešu mūzikas vizītkarti; tajā dzirdam ne tikai jaunu, mūsdienu komponistu rakstītu mūziku altam, bet ari 19. gadsimta nogalē dzimušu latviešu komponistu radītos skaņdarbus.

Rodas jautājums, kādēļ tieši šo komponistu un tieši šos skaņdarbus Andra Dārziņa izvēlējusies spēlēt un ieskaņot savā jaunajā kompaktdiskā?

Andra stāsta: „ Komponisti Maija Einfelde un Pēteris Plakidis man ir personīgi labi pazīstami, esmu uzstājusies koncertā kopā ar Pēteri Plakidi, pat atskaņojot viņa paša opusu Ēna dejas. Maijas Einfeldes alta Sonāti meditācijai spēlēju jau kopš vismaz 15 gadiem, tas man ir ļoti tuvs darbs.

Par brāļu Mediņu darbiem – man vienkārši liekas, ka viņu mūzika ir ļoti latviska, skanīga, krāšņa un arī virtuoza... ko vairāk var gribēt!? Mani arī fascinē tas, ka šie ir trīs brāļi, kas daļēji pašmācības ceļā ir sasnieguši ārkārtīgi augstu līmeni kā komponisti, instrumentālisti, diriģenti un arī kā pedagogi.“

Altiste Andra Dārziņa dzimusi Austrālijā. Studijas uzsākusi Adelaidē, bet turpinājusi Berlīnē pie Volframa Krista (Wolfram Christ). Tur ieguvusi maģistra grādu ar uzslavu. Papildinājusies pie Kimas Kaškašijanas (Kim Kashkashian).

1987. gadā Ženēvā Andra iegūst godalgu, bet 1992. gadā Laionela Tertisa starptautiskajā konkursā Lielbritānijā iegūst otro vietu. No 1993. līdz 2004. gadam Andra Dārziņa ir Hamburgas Filharmonijas orķestra altu grupas koncertmeistare, bet no 2004. gada ir profesore Štutgartē (Vācijā).

Andra uzstājas gan kā soliste ar orķestriem, gan arī kā kamermūziķe nozīmīgos Eiropas mūzikas festivālos. Viņa labprāt spēlē mūsdienu mūziku, nereti ir vairāku darbu pirmatskaņotāja.

Andreasa Kerstena interese par latviešu mūziku nav nejauša, jo daļa viņa ģimenes nāk no Latvijas. Andreas dzimis Berlīnē, kur sācis mācīties klavierspēli. Studējis Štutgartes Mūzikas augstskolā klavierspēli un pavadīšanu pie prof. Konrada Rihtera (Konrad Richter), un kopš 1987. gada ir docents šajā skolā, pasniedzot dziedāšanas un kamermūzikas pavadījumus. Viņš ir arī koncertmeistars Andras Dārziņas altu klasē. Andra un Andreas uzstājas kopā gan augstskolā, gan arī ārpus tās.

CD Latviešu impresijas saņēma ļoti labi novērtējumu Vācijā nozīmīgajā skaņu ierakstu žurnālā Fono Forum (2010. g. novembra izdevumā):

„Nospiedumu meklējumos

Melanholiska, ilgpilna, tumša un noslēpumaina. Ar šiem četriem vārdiem vislabāk ietērpt vārdos minētās mūzikas raksturojumu. Tas ir pateicoties ne tikai kompozīcijām pašām, bet arī Andras Dārziņas īpaši dziļajam tembram, ko viņa izvilina no savas vijoles. Patlaban Štutgartē dzīvojošā latviešu izcelsmes austrāliete ir izveidojusi programmu, kas vienlaicīgi brīnumainā kārtā piedāvā risinājumu, kas klausoties atstāj pēdas – nospiedumus un aizskar kādu iekšēju stīgu, neskatoties uz to, ka daži skaņdarbi var šķist aizkavējušies laikā par dažiem gadu desmitiem, bet varbūt tieši šis apstāklis dara iespējamu īpašo skanējuma intensitāti. Mūziķi iemieso skaņdarbu izteiksmes raksturu atbilstoši un ar slāpētu kvēli, un ieskaņojums liekas patīkami nepastarpināts un tiešs.“

(No vācu valodas tulkojusi Ilze Valaine-Reifa.)

Jautāju Andrai: „Vai ir tuvākā nākotnē ir paredzēti kādi koncerti Latvijā, citur Eiropā?

Andra: „Pašlaik es gatavojos atskaņot Latvijā Maijas Einfeldes Alta Koncertu – pirmatskaņojumu – ar Rīgas Sinfoniettu Lielajā Ģildē, Rīgā šī gada 17. martā.“

Gatavojot šo informāciju, klausījos šo kompaktdisku Latviešu impresijas un varu tikai pievienoties par šo CD izteiktajam laba vērtējumam. Paldies māksliniekiem par izcilo veikumu! Gaidīsim atkal jaunus koncertus, jaunus pirmatskaņojumus un jaunus ierakstus!

Informāciju laikrakstam „Latvietis“ sagatavoja
Ilze Nāgela,
izmantojot Andras Dārziņas un Santas Bušas stāstījumus.

Red.: CD ir pērkams laikraksta „Latvietis“ internetveikalā vai redakcijā. Cena $25 ar piegādi Austrālijā.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com