Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Draudzīgais aicinājums Sidnejā

Uzsvars uz Austrālijas latviešu vasaras izglītības pasākumiem

Laikraksts Latvietis Nr. 131, 2011. g. 9. febr.
Jānis Čečiņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Runā Aija Dragūna. FOTO Pēteris Kļaviņš.

Jau veselu nedēļu Sidnejā temperatūra bija katru dienu krietni pārsniegusi 30°C. Sestdienā pilsēta svila 42 grādu karstumā. Līdz deviņiem svētdienas rītā termometrs jau bija sasniedzis 28 grādus un neapstāja kāpt. Karstuma rekordi krita viens pēc otra! Tātad bija patīkams pārsteigums, ka uz Draudzīgā aicinājuma sarīkojumu 6. februāra pēcpusdienā bija sanākuši vairāk nekā 30 klausītāju. Varbūt, ka vilināja Sidnejas Latviešu nama dzesinātās telpas un kafejnīcas vēsie atspirdzinājumi!

Jau daudzus gadus Draudzīgais aicinājums Sidnejā ir bijis saistīts ar skolnieku sekmīgu latviešu valodas pārbaudījumu izturēšanu, bet kopš Jaundienvidvelsā vairs nepastāv latviešu valodas matrikulācijas eksāmeni, uzsvars tiek likts uz citiem Austrālijas latviešu vasaras izglītības pasākumiem. Tā tas bija arī šogad.

Sarīkojumu ievadīja Jānis Čečiņš, īsā uzrunā apskatot, kā Kārļa Ulmaņa 1935. gada Draudzīgais aicinājums tautai ziedot grāmatas, mākslas darbus un naudu skolām, biedrībām un baznīcām, atspoguļojas vēl šodienas ziedojumos un stipendijās kā Latvijā, tā arī Sidnejā.

Katru gadu Sidnejas Latviešu biedrība savu biedru bērniem piešķir stipendijas, lai tie varētu apmeklēt gan Tērvetes bērnu nometni, gan Vasaras vidusskolu, gan 3x3 saietus. Kārlis Dragūns stāstīja kā viņam gājis, pirmo reizi piedaloties Vasaras vidusskolā – kādas bijušas stundas, kāds sports un kā viņš, būdams ar mieru iet peldēt visdažādākos laika apstākļos, izpelnījās vistrakākā skolēna goda titulu. Aija Dragūna toties piedalījās vispirms 3x3 saietā Fols Krīkā, kur ļoti paticies iemācīties kā liet sveces, tikai, diemžēl, pēc tam Tērvetes nometnē nav bijusi iespēja izbaudīt tradicionālo dubļu vannu, jo nepārtrauktā lietus dēļ, visi jau tā vai tā bijuši dubļos! Klāra Brūvere tagad nobeigusi augstskolu un atgriezusies šogad Vasaras vidusskolā nevis kā skolniece, bet gan kā drāmas skolotāja. Viņas stāstījums – kādu pieeju pielietojusi, lai ar teātra palīdzību kopdarbībā iesaistītu pat viskautrīgākos jauniešus ar samērā vājām latviešu valodas spējām, bija apliecinājums, ka Klāras pieredze Sidnejas Latviešu teātrī un drāmas studijās Anglijā tiešām tiek lietderīgi izmantota.

Sarīkojuma otrajā daļā rādīja filmu par Austrālijas latviešu neseno viesu, 18. novembra runas teicēju, Vili Vītolu un viņa dzimtu. Šo programmu Latvijas Televīzija izrādīja tieši pagājušā gada 18. novembrī, ar īpašu nodomu, lai tautā vairotu patriotisma apziņu.

Filma rāda gan par viņa dzīvi, gan ģimeni, gan par tagad jau labi pazīstamo Vītolu fondu un arī par jaunāko, ar skolām nesaistīto, bet ar vispārējo izglītību saistīto Likteņdārza projektu. Viļa Vītola paša darbi un aicinājumi tautai strādāt un ziedot Latvijas labā tiešām labi sakrīt ar Kārļa Ulmaņa Draudzīgā aicinājuma mudinājumu. Vairāki sajūsmināti skatītāji prasīja, vai filmu nevarētu vēlreiz izrādīt?!

Lielā karstuma dēļ, tradicionālo ziedu vietā, jaunajiem runātājiem pasniedza saldējumus!

Jānis Čeciņš
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com