Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Austrālijas diena Rīgā

Tradicionālā kriketa spēle – šoreiz Esplanādē

Laikraksts Latvietis Nr. 130, 2011. g. 4. febr.
Uldis Brūns -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Tradicionālā kriketa spēle Esplanādē. FOTO Māris Brancis.

Kriketa spēles dalībnieki. FOTO Uve Zosars.

CricketRainis

Rainis vēro kriketa spēli. FOTO Vēsma Upeniece.

Krišjānis Putniņš ar desas ruļļiem. FOTO Uve Zosars.

CricketZosarsBruns

No labās: Uve Zosars, Uldis Brūns. FOTO Uve Zosars.

Šogad Austrālijas diena Latvijā tika svinēta divreiz. Dubults neplīst!

Pirmās svinības notika 23. janvārī Esplanādē, sākot ar kriketu spēli pie Raiņa pieminekļa. Uve Zosārs izsūtīja ielūgumus visiem zināmajiem, kuriem varētu interesēt šis sporta veids. Ap 25-30 spēlētāji un skatītāji tad sanāca pirmajā saulainajā dienā pēc ilgāka laika, un kaut temperatūra bija zem nulles un zeme ledaina un slidena, Filips Birzulis sadalīja klātesošos divās komandās, un spēle sākās.

Daži tīri labi dauzīja bumbu uz visām pusēm un skrēja no gala uz galu. Skriešana īstajā nozīmē tā nebija, drīzāk slīdēšana, un vairākiem sanāca četrrāpus izbaudīt ledus vēsumu. Ziemassvētku ēdieni arī bija atstājuši iespaidu uz dažu sportisko formu, un diviem spēlētājiem pārplīsa bikses spēles laikā. Neteikšu kuriem. Bumba bieži ielidoja sniega kupenās, jo Esplanādes tīrītāji laikam nesaprata, ka austrāliešu iemīļotajai Austrālijas dienas spēlei vajag lielus plašumus. Nekas, vismaz bumba tāli nerullēja, un spēlētāji metās tai pakaļ līdz ceļiem sniegā.

Bija ieradies pat kāds jaunzēlandietis, žurnālists no Jelgavas, kurš arī piedalījās, bet diez vai aprakstīs spēli internacionālā presē. Varbūt spēle bija tik aizraujoša, vai varbūt arī kādu citu iemeslu dēļ, bet nebija skaidrs, kurš vinnēja, bet smaidi bija uz sejām visapkārt.

Pēc apmēram pusotras stundas visi klātesošie aizstaigāja uz Krišjānā Putniņa Ala Folklubu Smilšu ielā, Vecrīgā, turpināt svinības un baudīt Krišjāņa gatavotos desas ruļļus (angl.: sausage rolls), kas bija augstākas klases produkts kā tie, kurus pārdod Austrālijā. Vakara gaitā es apēdu trīs tādus un jutos labi paēdis.

Trešdienas vakarā ierados Kivi bārā (Kiwi Bar), kas atrodas pretī Pētera baznīcai uz otrām svinībām īstajā Austrālijas dienā. Īpašnieks austrālietis Frenks Kērijs (Frank Carey) uzsauca pirmo alus kausu saviem pazīstamiem, un svinības sākās ar Austrālijas mūziku fonā. Frenks bija sarunājis no blakus esošajā indiešu restorāna gaļas pīrāgus (angl.: meat pies), kas bija lielāki kā parastie Austrālijas modeļiem, un kuriem bija vairāk gaļas kā esam pieraduši Austrālija. Kad viens pīrāgs notiesāts, tad nebija jāmeklē vakariņas vēlāk.

Vairāki austrāliešu tūristi arī bija ieradušies Kivi bārā no kāda hosteļa, jo Frenks bija labi izsludinājis vakaru. Viens tūrists ielēja katram austrālietim pa glāzei kolas un arī Bundaberga rumu virsū, lai kola būtu dzerama. Īrijas vēstnieks Latvijā arī piebiedrojās pie mūsu galda, jo pazīst dažus no mūsu vietējiem angļu valodas runātājiem. Es iepazinos arī ar Dāvi Vārpiņu, kurš decembrī arī pārcēlies no Austrālijas uz dzīvi Rīgā. Jaunieceltais Austrālijas goda konsuls Latvijā, Sergejs Treņins laikam nebija ieradies, jo cik zinu, neviens no mums viņu nepazīst.

Vēlāk viens dziedātājs uzsāka dziedāšanu, bet daudz vēlāk vakarā austrālieši savācās pie mikrofonu, jo bija jādzied Volsingmatildu (Waltzing Matilda). Kā parasti, austrālieši kā dziedātāju tauta, nodziedāja sākumu un piedziedājumu, bet pārējā dziesma tā vairāk nāca caur divu dziedātāju mutēm un ar neviltotu un skaļu entuziasmu no pārējiem. Aldis Tīlēns to uzņēma un uzlicis internetā sekojošā adresē un vērts to noskatīt, bet es brīdinu – ne mūzikas cienītājiem: http://www.youtube.com/watch?v=axkuPl2VIVk.

Grūti spriest, cik Austrālijas latvieši bija ieradušies tajā vakarā, jo krodziņš bija pārpilns ar svinētājiem. Kad vēlāk ieminējos vietējiem draugiem, ka mēs atbalstam divas svinības, jo mūsējiem austrāliešiem ir divi krogi Rīgā, tad daudzas reizes dabūju dzirdēt pārsteigtus komentārus, par to, kā mēs gan savējos atbalstam, un ka latviešiem arī tā jāatbalsta savējos. Būtu labi!

Rīgā atkal šodien saulaina diena, un sniegs atkal kūst. Te laiks pašlaik tik mainīgs, vienu dienu tā sniegs krīt un nākošajā jau ir vējains, un temperatūra virs nulles. Pēc šīm svinībām gribās drusku pasildīties pie Austrālijas saules un tāpēc braukšu mājās martā paciemoties Adelaidē uz mēnesi un sasildīt kaulus.

Uldis Brūns
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com