Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Būt vai nebūt?“

Vakcinēties vai nē?

Laikraksts Latvietis Nr. 633, 2021. g. 20. janv.
Kamena Kaidaka -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LAZA

Džeimss Gilrejs karikatūra „The Cow-Pock – or – the Wonderful Effects of the New Inoculation!“ (1802). Avots: „Wikimedia Commons“.

Slaveno Hamleta jautājumu Būt vai nebūt 21. gs. 2021. gadā varam modificēt – vakcinēties vai nē?

Īso ekspresaptauju 11. janvārī veicu starp sev zināmiem, praktizējošiem ārstiem, Latviešu ārstu un zobārstu apvienības (LĀZA) valdes locekļiem. Un jautājumi tikai divi:

Vai esat jau saņēmis vakcīnu pret „COVID“?

Kāds būtu Jūsu arguments par labu vakcinācijai, lai iedrošinātu līdzcilvēkus vakcinēties? Ja Jums ir viedoklis, ka vakcinācija nav lietderīga, tad lūgums to pamatot.

Te atbildes, kas varbūt noderēs tiem, kas šaubās. Neviens no kolēģiem nekādā veidā nav saistīts ar vakcīnu ražotāju vai lēmumu pieņēmējiem.

MD Uģis Gruntmanis, ASV

Esmu saņēmis pirmo no divām COVID vakcīnas devām, jutos lieliski, vakcīna ir efektīva, samazina inficēšanas risku par 95%, un tas ir vienīgais veids, kā pakāpeniski atgriezties pie kaut cik normālas dzīves, nepakļaujot citus cilvēkus nopietnai infekcijai.

MD Jānis J. Dimants, ASV

Vēl neesmu saņēmis vakcīnu. Gaidu gan, kā visi pārējie. ASV šobrīd nav viegls laiks, un būtu labi, ja vismaz viena nelaime tiktu savaldīta.

MD Kaspars Tūters, Kanāda

Esmu tajā vecuma kategorijā (pāri par 80 gadiem), kas mani ievieto priekšējās rindās, lai saņemtu vakcīnu.

Lielāko tiesu visu mūžu nekad neesmu aktīvi vakcinējies ne pret gripu, ne kādām citām sezonas lietām, bet šoreiz es noteikti vakcinēšos, tiklīdz tas būs iespējams. Ontario, Kanādā pirmie, kas saņem šo vakcīnu, ir vecie ļaudis aprūpes namos un viņu apkalpe, arī tie, kas strādā slimnīcās un ārstniecības iestādēs. Nākamie ir cilvēki ar hroniskām slimībām, kuras var nopietni apdraudēt COVID iznākumu, un tad mēs 80+.

MD Daina Dreimane, ASV

Saņēmu abas Pfizer devas. Pēdējo pagājušajā piektdienā. Sestdien bija temperatūra un drebuļi, kas pēc 12 stundām pārgāja. Ļoti priecājos, ka varēju sapotēties.

Vadība un slimību kontroles centrs (CDC) aptaujā katru vakcīnas saņēmēju, un joprojām nav daudz ziņojumu par blaknēm. Ceru, ka cilvēki un tai skaitā medicīnas darbinieki arvien vairāk piekritīs potēties.

MD Atis Bārzdiņš, ASV

Esmu saņēmis pirmo Moderna vakcīnas poti 28. decembrī. Otra pote plānota 26. janvārī. Vienīgā blakne bija sāpīgums injekcijas vietā apmēram 2-4 dienas, kas bija vairāk nekā pēc gripas potes, taču netraucēja un nekādas pretsāpju zāles nevajadzēja.

Ļoti šobrīd rekomendēju visiem, kas var, tikt vakcinētiem. Tiem, kas ir skeptiski, ka vakcīna nav pietiekami ilgi pētīta, un tāpēc uztraucas par blaknēm vai kas dzirdējuši par dažām alerģiskām reakcijām, un tāpēc baidās vakcinēties: līdz šim nekas nenorāda, ka šīs vakcīnas būtu bīstamākas nekā visas pārejās, kas tiek dotas pret slimībām, kas mūs neapdraud tik tieši, kā COVID. Pat jauniem cilvēkiem iespēja, ka COVID infekcija atstās nopietnas sekas, ir daudz augstāka nekā ar vakcīnu saistītais risks.

MB BS, PhD Andis Graudiņš, Austrālija

Austrālijas COVID stāvoklis ir nedaudz savādāks nekā ziemeļpuslodē, jo galvenais infekcijas avots ir tie, kas atgriežas Austrālijā no ārzemēm. Visiem ir 2 nedēļu karantīna hoteļos. Tomēr ir atsevišķi saslimšanas gadījumi vai perēkļi, kas lielākoties saistīti ar darbinieku inficēšanos vai COVID pārnesi sabiedrībā. Sliktākā situācija bija jūlijā Melburnā, kad COVID gadījumu sastopamības maksimums sasniedza 700 gadījumu dienā, un valdība izsludināja ārkārtas situāciju ar 3 mēnešu mājssēdi. Tagad ir daudz labāk, jo pašlaik gandrīz nav jaunu gadījumu.

Ir tiešam labi dzirdēt, ka vakcinēšanās notiek vairākās zemēs.

Austrālijas TGA (Therapeutic Goods Administration) nav vēl apstiprinājusi COVID vakcīnas lietošanu.

Austrālijas valdība uzskata, ka nav nepieciešamības steidzināt šo procesu, un gaida sīkāku informāciju no citām valstīm, lai salīdzinātu vairāku vakcīnu efektivitāti, blakņu sastopamību utt., lai var izvērtēt, kuras vakcīnas vislabāk lietot un ko var un ko nevajadzētu vakcinēt. Sagaidām, ka vakcīnas lietošana tiks apstiprināta februārī, vasaras beigās, un būsim gatavi mūsu puslodes ziemas mēnešiem.

Pagaidām vēl ir vairāki sīki jautājumi, uz kuriem pētniecības atbildes gaidām – vai vakcinētās personas var būt vīrusa pārnesēji, kaut pašiem slimības simptomu nav, cik pilnīgi vakcīnas pasargās no inficēšanās un saslimšanas, cik ilga ir vakcīnas radītā imunitāte, vai un kad būs nepieciešama atkārtota vakcinācija? Tādi ir mani jautājumi, uz kuriem atbildes vēl gaidām no pētniekiem.

Tomēr man nav neviena personīga iebilduma pret vakcinēšanu. Ja strādā klīniski slimnīcās, ir nepieciešams vakcinēties katru gadu ar gripas vakcīnu, un ar jaunajām vakcīnām būs līdzīgi noteikumi, ja gribēs strādāt klīniskajā jomā.

Tātad, vissvarīgākais ir, ka vakcinēšana sargās vakcinēto indivīdu no sasirgšanas, ar to samazinās slodzi slimnīcās un vispārējo mirstību. Lai vakcīnai būtu vislielākā un labvēlīgākā ietekme uz indivīda veselību, sabiedrību kopumā un veselības sistēmām, mērķis būt visiem vakcinētiem!

Zaiga Alksne-Phillips, ASV

Nepacietīgi gaidu savu pirmās COVID-19 vakcinācijas kārtu, jo pašlaik neesmu medicīnas aprūpes pirmajās līnijās strādājoša. Vēlos ne tikai pasargāt sevi, savus tuviniekus un kontaktus, bet atgriezties pie pierastās dzīvošanas un ceļošanas. Ir svarīgi tuvoties 90% sapotētas sabiedrības vai pārslimojušiem, lai veidotos herd immunity (kolektīvā imunitāte) un slimību varētu apturēt. Abas, Moderna un Pfizer, vakcīnas ir ļoti līdzīgas, veiksmīgi zinātniski un klīniski novērtētas. Varbūtējās blaknes, kā pampums, apsārtums vai sāpes injekcijas vietā, temperatūra, muskuļu vai galvas sāpes, ir iespējamas līdzīgi citām vakcinācijām, bet nekādā ziņa nav salīdzināmas ar COVID-19 slimošanu, blaknēm, kas ir zināmas 90% gadījumos pēc pat vieglas saslimšanas ar COVID, vai nāvi. Ir pierādīts, ka maksimālo imunitāti arī pret COVID vīrusa mutantiem iegūst tikai divas nedēļas pēc otrās potes. Īsti nav vēl zināms, cik ilgi saglabājas imunitāte pēc saslimšanas, cik pēc potēšanās. Vai tie ir mēneši, gadi? Tāpēc šobrīd jāturpina valkāt maskas, jāietur 2 m atstatums, bieži jāmazgā rokas, kamēr nākotne pieradīs COVID-19 slimības kontroli.

Aleksandrs Kalniņš, ASV

Saņēmu abas Pfizer potes devas. Lai arī pēc otrās injekcijas nedaudz jutu plecu un bija neliels nogurums, visā visumā bija ok. Jo ātrāk visi potēsies, jo ātrāk tiksim galā ar pandēmiju.

Juris Lazovskis, Kanāda

Vēl neesmu vakcinēts, bet esmu pierakstījies rindā. Ceru šomēnes saņemt pirmo devu. Vēlme sevi pasargāt no kādas slimības ir vakcinēšanās iemesls. Pieaugot zināšanām un informētībai, ir skaidrs, ka, vakcinējoties pret COVID, ir iespējams arī pasargāt citus.

Bailes no vakcinācijas (vacca = govs latīniski) ir instinktīvas. 19. gadsimtā tika uzsākta efektīva masveida vakcinācija pret bakām, pateicoties angļu ārsta Edvarda Džennera atklājumam. Viņš 1796. gadā ar govs baku izraisītiem strutainiem izdalījumiem vakcinēja pirmo pacientu. Var tikai iedomāties sabiedrības pretestību šādai metodei (Bailes no baku vakcīnas trāpīgi atainotas jau 1802. gadā zīmētajā Džeimsa Gilreja karikatūrā.)

Kaut arī pagājuši vairāki gadsimti, bailes no vakcināciju blaknēm ir saglabājušās. Pārinformētības laikmets tām ir auglīga vide.

Uzticēšanās zinātniekiem, pētījumiem un neskaitāmām aģentūrām, kuras visā pasaulē atzinušas COVID vakcīnas par efektīvām, var palīdzēt pārvarēt bailes. Reto un vairumā gadījumu niecīgo blakņu risks ir krietni mazāks, nekā ieguvums pasargājot sevi un sabiedrību.

MD Ēriks Niedrītis, ASV

Manai slimnīcai Long Island Jewish Medical Centeram Ņujorkā bija tas gods būt pirmajai ASV, kurā potēja pirmo medicīnas darbinieci ar Pfizer COVID vakcīnu 14. decembrī! Mēs visi ar lielu prieku saņēmām šo brīnišķīgo ziņu. Pēc tam visi gaidījām e-pasta aicinājumu vakcinēties. Saņēmu pirmo Pfizer poti pirms Ziemassvētkiem un nepiedzīvoju nekādas blaknes! Jutos tik laimīgs, atvieglots un pateicīgs, ka saņemu šo ilgi gaidīto Ziemassvētku dāvanu! Otro poti saņēmu 11. janvārī. Visu dienu pēc tam jutos vesels, bez sūdzībām. Līdz šim potētā roka mazāk sāp nekā pirmo reizi. Mudinu visus izmantot izdevību saņemt šo nepieciešamo pret COVID vakcīnu, lai glābtu sevi, tuviniekus un visus tautiešus, lai mēs uzvarētu šo pretvīrusa karu un dzīvotu atkal veselīgi 2021. gadā!

Kamena Kaidaka,
LĀZA biroja vadītāja Latvijā
Laikrakstam „Latvietis“
13.01.2021



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com