Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Runas brīvība nav visatļautība

Laikraksts Latvietis Nr. 632, 2021. g. 13. janv.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Apvērsuma mēģinājums ASV ir izgāzies. Prezidents Tramps, neatlaidīgi apgalvodams, ka viņš ir uzvarējis vēlēšanās, bet ka tās ir no viņa „nozagtas“, sekmīgi uzkūdīja bruņotu pūli, kurš tad iebruka Kapitolijā – ASV parlamenta ēkā – ar mērķi ar varu piespiest Kongresam izsludināt Trampu par uzvarētāju. Rezultātā vairāki cilvēki, ieskaitot vienu policistu, ir miruši.

ASV īpatnējā prezidenta vēlēšanu sistēmā šis bija pēdējais, izšķirīgais solis – Kongress vai nu pieņem, vai nepieņem katru atsevišķu štatu iesūtītās balsis par prezidentu un viceprezidentu. Tramps pieprasīja, lai Kongress noraida un neskaita balsis no tiem štatiem, kuros viņš ar vismazāko balss mazākumu bija zaudējis.

Mītiņu pirms uzbrukuma Kapitolijam sasauca Tramps, un bez viņa to ar dedzīgiem vārdiem uzrunāja gan viņa dēls Donalds juniors, gan viņa advokāts, bijušais Ņujorkas mērs Rūdijs Džuljāni. Pēdējais skaidros vārdos aicināja uz vardarbību, lai atceltu vēlēšanas rezultātus. Viņa vārdos – „Trial by combat“.*

ASV runas brīvību nodrošina Satversmes pirmais grozījums, veikts 1791. gadā. Bet ASV Augstākā tiesa nekad nav šo uzskatījusi par visatļautību. Skaidrs, ka zvērināta liecība tiesā nedrīkst būt apzināti nepatiesa. Publiski apmelojumi ir pa daļai aizsargāti, bet ne neierobežoti. Var apmelotāju iesūdzēt tiesā par goda un cieņas aizskaršanu.

1917. gadā ASV pieņēma Spiegošanas likumu (Espionage Act). Kopā ar vēlākiem grozījumiem un papildinājumiem, kas ne tikai vēršas pret spiegošanu parastajā nozīmē, bet arī aizliedz visādus „nelojālus“ apgalvojumus par ASV valdību.

Saliekot šo visu kopā, mums jāatceras, ka vārdiem ir spēks. Vārdi var informēt, tie var skaidrot, tie var mierināt un tie var musināt. Mūsu sociālo mediju laikmetā visplašāko izplatību iegūst tieši musinošie vārdi – gāzt Covid-19 drošības pasākumus, gāzt 5G tehnoloģijas ieviešanu, gāzt centienus glābt pasauli no klimata maiņas draudiem, gāzt vēlēšanu rezultātus.

Tāpēc arī var saprast, ka Trampa nepierādītiem apgalvojumiem ir tik daudz sekotāju, kuri tic, ka vēlēšanas patiešām tika nozagtas. Citi tic, ka Covid-19 izplatās caur 5G stariem, bet ne vīrusiem; citi tic, ka aprēķini par klimatu maiņu ir nepatiesi.

Runas brīvība bez atbildības ir mūsu laikmeta lāsts. Dažiem tā var būt tikai izklaidēšanās, citam nepietiekamas zināšanas, bet ja rezultāts ir ar nāvīgām sekām, tad tas nav pieņemami.

GN
2021. g. 13. janv.

* Tiesāšanās veids, kur patiesību izšķir divkaujā.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com