Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Kara laiks

Laikraksts Latvietis Nr. 619, 2020. g. 15. okt.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Covid-19 otrais vilnis Melburnā ir gandrīz pārvarēts, bet Eiropā tas pieaug spēkā. Latvija vēl ir labākā stāvoklī nekā pārejā Eiropa, bet te arī ir atsevišķi uzliesmojumi – Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolā ir atklāti vairāk nekā 60 Covid-19 gadījumi, un visai skolas saimei noteikts mājas karantīna.

Latvijā tagad katru dienu atklāti 5 līdz 10 reizes vairāk jaunu Covid-19 gadījumu nekā Viktorijā, kaut arī Viktorijā ir 3,5 reizes vairāk iedzīvotāju nekā Latvijā. Ar visu to, ierobežojumi Latvijā ir daudz maigāki nekā Melburnā. Masku valkāšana Latvijā ir obligāta tikai sabiedriskā transportā un, no 14. oktobra, veikalos, muzejos, stacijās un līdzīgās vietās. Visi veikali darbojas, un ir atļauti publiski pasākumi telpās līdz pat 500 cilvēkiem (ievērojot 2 metru distanci starp personām).

Kara laikā cilvēki mēdz turēties kopā, un tikai pēc tam gāzt savus karavadoņus. Piemēram, britu Otrā Pasaules kara vadonis Čērčils zaudēja vēlēšanās jau 1945. gada jūlijā, īsi pēc uzvaras pār nacistisko Vāciju.

Viktorijas premjers Dānjels Endrjūs darīja, ko vien varēja, kad jūlijā/augustā atklāja vairāk nekā 700 jaunus saslimšanas gadījumus dienā. Visu laiku bija zināma politiska pretestība, bet tagad, kad jauno gadījumu skaits ir krities zem 15 dienā, sāk izirt valdība. Veselības ministre atkāpās dēļ Covid-19 jautājumiem, Premjera un kabineta sekretārs Kriss Eklss (augstākais Viktorijas valsts ierēdnis) atkāpās dēļ Covid-19 jautājumiem.

Amerikā lietas notiek savādāk. Mičiganas štata gubernatore Grethene Vitmere aprīli pavēlēja vilkt maskas publiskās vietās dēļ Covid-19. Atbalstot protestus pret šo pavēli, prezidents Tramps tvītēja: „Atbrīvojiet Mičiganu“ (Liberate Michigan). Protesti turpinājās, un pat smagi bruņoti vīri iegāja štata parlamentā izteikt protestu (Mičiganā ir atļauts atklāti nest ieročus).

Pagājušā nedēļā 13 vīrieši tika apcietināti un apsūdzēti iekšzemes terorismā. Starp citu, viņi plānoju nolaupīt Mičiganas gubernatori – masku pavēlnieci – un „tiesāt“ viņu par „valsts nodevību“. Grupa bija paredzējusi plašāku darbību ar 200 vīru dalību, triecienā ieņemot štata Kapitoliju, kā arī uzbrukt likumsargiem savās mājās. Divi no apcietinātiem ir bijušie ASV jūras desantnieki.

Pasaule ir dažāda, un karš pret Covid-19 ir izraisījis gan labāko mūsos, gan sliktāko. Būsim iecietīgi pret tiem, kuri cenšas sargāt mūsu veselību, arī, ja ne obligāti vienmēr labākā veidā. Alternatīvs ir daudz sliktāks.

GN
2020. g. 15. okt.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com