Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Svaiga gaisa malks

Laiks pēc ierobežojumiem „Vītolu fondā“

Laikraksts Latvietis Nr. 615, 2020. g. 23. sept.
Vītolu fonds -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Vītolu fonda kolektīvs un bijusī stipendiāte Sintija Strautmane. FOTO Vītolu fonds.

Lalita Muižniece (vidū) kopā ar Vītolu fonda valdes priekšsēdētāju Vitu Diķi un Innu Rozenšteinu. FOTO Vītolu fonds.

Ziedotāji Andris Staklis un Anna Olavs-Gramberga ar sunīti Sniedziņu. FOTO Vītolu fonds.

LRDF kasieris Elmārs Bērziņš un Vītolu fonda valdes priekšsēdētāja Vita Diķe. FOTO Vītolu fonds.

Ziedotājas Astrīda Jansone un Rita Kaimiņa. FOTO Vītolu fonds.

Pārbaudījumi, ko sagādājuši iepriekšējie mēneši, lika apstāties no straujā skrējiena un vairāk domāt, sajust, izvērtēt dzīvē svarīgākās lietas gan katra paša dzīvē, gan arī valstī un pasaulē. Un viena no tām ir kopā būšana.

Vasaras noslēgums fondā bija ļoti aktīvs – tika dibinātas vairākas jaunas stipendijas, rīkota akcija DRAUGU stipendijai, slēgti līgumi ar stipendiātiem un piedzīvots fantastisks satikšanās prieks.

Neskatoties uz karantīnu un studijām attālināti, mūsu fonda stipendiāti ar izciliem rezultātiem absolvējuši augstskolas. Šogad pateicoties ziedotāju atbalstam, studijas absolvēja 102 stipendiāti. Lai arī pavasarī izpalika svētku mirklis kopā ar absolventiem, to spējām sajust augusta noslēgumā. Bijusī stipendiāte Sintija Strautniece, viesojoties fonda birojā, priecīgi paziņoja: „Esmu uzņemta rezidentūrā!“ Vairāki no absolventiem mijuši gredzenus un dibinājuši ģimenes, un turpinās darba gaitas Latvijā. Stipendiāti atzīst – koka divstāvu mājai, Rīgas centra Lāčplēša ielā 75B, ir īpaša aura, un ikviena ciemošanās reize ir kā svētki.

Priecājāmies satikt ziedotājus Andri Stakli un Annu Olavs-Grambergu, kuri ar fondu sadarbojas jau kopš 2018. gada, dibinot četras vectēva Viļa Olava piemiņas stipendijas. Tikšanās laikā ziedotāji parakstīja ziedojuma līgumu nākamajiem diviem gadiem.

Fonda birojā 12. augustā viesojās arī Kredītsabiedrības Latvian Relief and Development Fund (LRDF) kasieris Elmārs Bērziņš no Kanādas. Pateicoties sadarbībai, Kanādas iedzīvotājiem ir iespēja ziedot Vītolu fonda administrētajām stipendijām. Īpašs paldies kredītsabiedrībai par sadarbību un Elmāram Bērziņam par viesošanos!

Savukārt, ziedotājas Rita Kaimiņa un Astrīda Jansone fondā viesojās vairākkārt. Astrīda Jansone turpina darbu pie jaunas grāmatas, kurā tiks apkopoti trimdas ziedotāju izskoloto stipendiātu stāsti. Šajā mācību gadā Astrīda ir palielinājusi stipendiju skaitu, atbalstot trīs izcilus studentus. Viņas sapnis bija nosvinēt savu dzimšanas dienu kopā ar saviem mīļajiem dārlingiem, bet to īstenot neizdevās pandēmijas dēļ. Viņas jubilejā tuvie sveicienus sūtīja attālināti un ziedoja stipendijai. Arī Astrīda izvēlējās sev brīnišķīgu dāvanu, ziedojot visus plānotos viesību izdevumus savai stipendijai. Tā Astrīdas un Laimona Jansonu divām stipendijām piepulcējās trešā, kura deva cerību jaunietim, kurš pirms mēneša zaudējis mammu, uzsākt ekonomikas studijas. Pārējās stipendijas piešķirtas divām ergoterapijas studentēm, jo Astrīda ir pārliecināta, ka atbalsts nepieciešams studentiem, kuri veicinās sabiedrības labklājību un risinās sociālās problēmas.

Ziedotāja Rita Kaimiņa aktīvi seko līdzi savu stipendiātu gaitām un plāno, kā viņus iepriecināt tikšanās reizēs. Ar Ritas Kaimiņas dibinātajām stipendijām studē četri jaunieši vai kā Rita mīļi tos sauc: „Mani mīlulīši.“ Pēdējais studiju gads Adaptronikā pienācis Marģeram Liepiņam, bet studijas turpinās Elīna Juska (LU Dabaszinātņu un informācijas tehnoloģijas skolotājs), Laura Dičeva (RSU Medicīna) un Kristiāns Jānis Radiņš (RTU Automobiļu transports). Arī Ritas Kaimiņas stipendiāti sveica ziedotāju jubilejā ar mīļiem video sveicieniem.

11. augustā viesojāmies un sveicām mūsu ziedotāju Lalitu Muižnieci dzimšanas dienā. Sadarbība ar ziedotāju sākās 2004. gadā, kad tika dibināta Arnolda un Helēnas Sildegu fonda stipendija mākslu studējošiem. Vēlāk, 2009. gadā, dibināta arī vīra Valda Muižnieka piemiņas stipendija, kas ir atbalsts baltu filoloģijas studentiem. Ziedotāja ik gadu aicina savus stipendiātus uz sirsnīgu tikšanos kafejnīcā.

Fondā viesojās arī Korp! „Selonija“ pārstāvji un Osvalda un Ilgas Kēses (Selonijas) stipendijas bijušie saņēmēji Viesturs Mušperts un Ričards Šēbergs. Viņi pastāstīja par korporācijas aktualitātēm un pārrunāja sadarbību ar fondu. Osvalda un Ilgas Kēses (Selonijas) stipendija ik gadu ir atbalsts diviem korporācijas studentiem. Šogad stipendiju saņem vadības zinātnes un ekonomikas doktorants Jānis Zvirgdziņš un ražošanas inženierzinātes un vadības maģistrants Roberts Reinis Šļaukstiņš.

Katru gadu fondā viesojās vairāki trimdas ziedotāji. Ar siltām sajūtām atceramies Kārļa Ķirša, Andra un Daces Dārziņu, Jāņa Grāmatiņa, Sarmītes Andersones-Šveics, Jāņa Andersona, Gundara un Astrīdas Strautnieku, Väino V. Keelmann, Hrgetič ģimenes, Birutas Abulas, Daiņa un Ritas Martinsonu, Ausekļa Zaķa, Zaigas Alksnes-Phillips, Gunāra un Ināras Reiņu, Ilgas Vēveres, Vaidas Miķītes-Jordan, Māras Prāvs, Imanta un Andras Kīnu viesošanās reizes. Cerībā ticam, ka izdosies satikties, kad situācija kļūs labāka. Tikmēr mūsu un jūsu sirdis sildīs stipendiātu vēstules, kuras kliedēs skumjas rudens vakaros. Citāts no kāda jaunieša vēstules: „Ticu, ka jūs vairāk interesē mani iepazīt, lai saprastu, ka jūsu ieguldītie līdzekļi nenokļūst pie „kāda“, kurš studē „kaut kur“ un tērē „kaut kam“, bet gan pie īsta cilvēka ar ģimeni, priekiem un bēdām, sasniegumiem un kļūmēm, un vissvarīgāk, ar savu stāstu. Tas arī atspoguļosies manās turpmākajās vēstulēs gada garumā – atvainojiet jau iepriekš, ka tik gari, jo mani pārņem ļoti daudz emociju. Tik vien kā aizejot parakstīt līgumu un lasot Viļa Vītola uzdāvināto grāmatu, jau rodas sajūta, ka šī ir vieta, kurā tiešām jutīšos kā mājās starp savu ģimeni.“

Fonds turpina darbu, neskatoties uz situāciju pasaulē. Septembrī visās Latvijas augstskolās 735 jaunieši uzsāka studijas ar Vītolu fonda administrētajām stipendijām, tikai pateicoties mūsu ziedotājiem visā pasaulē. JŪSU atbalsts, uzmundrinājums un labestība stiprināja mūsu darbu, palīdzot ikkatram iestāties izvēlētajā augstskolā. Paldies par uzticību astoņpadsmit gadu laikā!

Vītolu fonds
www.vitolufonds.lv
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com